Ratele românilor la bănci nu se pot înjumătăți prin decret, a spus Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, la Digi24. El a explicat însă că acest lucru ar fi posibil prin măsuri economice, într-un interval mai mare de timp.
„Prin decret nu se poate așa ceva”, a spus Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, la Jurnalul de seară, întrebat dacă pot fi reduse cu 50% ratele românilor la bănci.
„Când am văzut declarația, gândul m-a dus imediat la ce ar însemna... de fapt se intră în alt regim ca să reușești așa ceva. Teoretic, se poate imagina așa ceva? Da, se poate imagina un alt regim de funcționare a economiei, cu reprimare financiară, adică să controlezi dobânzile, să controlezi importurile astfel încât să menții un echilibru al balanței de plăți. Este un sistem de comandă cu un control puternic al schimburilor comerciale, folosești chiar mai multe cursuri de schimb. Nu ai cum să nu ajungi la subvenționare masivă, trebuie să ai resurse ca să subvenționezi masiv. Dacă oficialii guvernamentali ar spune: într-un orizont de timp rezonabil dorim să ajungem la rate comparabile cu ce observăm în Polonia și Ungaria, da, se poate gândi potrivit acestei logici. Este o țintă, de ce nu, de acceptat, ai spune chiar că are sens, avem și documente de aderare, care urmăresc aderarea la zona euro și acolo vorbim de consolidare bugetară. Înseamnă să reduci deficitele structurale ale bugetului, dar să crești veniturile fiscale, să finanțezi investiții cheie pentru economie”, a mai spus Dăianu.
Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat luni seară că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susţinând că, într-o astfel de situaţie, băncile nu vor mai avea de plătit aşa-numita taxă pe lăcomie.
Citește și Calculele experților. De ce nu pot fi reduse la jumătate ratele românilor, așa cum a promis Vâlcov