Românii care au intrat pe lista rău platnicilor pot cere ştergerea acestor informaţii, dar doar cu un motiv întemeiat. Până acum, cei care intrau în Biroul de Credit nu se mai puteau împrumuta pentru cel puţin patru ani. Specialiştii cred însă că de acum băncile vor acorda şi mai greu credite.
Gheorghe Enache a luat acum 11 ani un credit ipotecar în franci elveţieni. Împrumutul a devenit, în curând, o povară.
Gheorghe Enache: Neavând spațiu de locuit, urma să vină primul copil, și am fost nevoit să fac acest credit în franci elvețieni. Am depus un efort în sustinerea acestui credit, ținând cont de faptul că francul a explodat, veniturile s-au diminuat, au apărut ceva probleme medicale în familie, care au necesitat o sumă de bani considerabilă.
Bărbatul a împrumutat de la bancă 59 de mii de franci eleveţieni, şi încă mai are de dat 40 de mii de franci. Cum moneda a urcat de la 1,9 lei la 3,9 lei, spune că i-au rămas de la lună la lună mici restanţe.
Gheorghe Enache: Datorită restanței de la momemtul respectiv, de 1.000 de franci, care s-a adunat pe parcursul plății a 10 ani de rate, am fost raportați la biroul de credit, nemaiputând să mai contractăm alte achiziții de la diferite firme, în speță să achiziționăm un aragaz, un frigider.
Bărbatul vrea să profite de noul regulament şi să ceară ştergerea datelor sale din sistemul Biroului de Credit. Trebuie să aibă însă motive întemeiate
Specialiştii spun că, asta va determina băncile să fie mai exigente în acordarea creditelor.
Dragoş Nichifor, analist financiar: Această ștergere, dacă va fi permisă, nu va face decât să pună băncile în situația de a nu mai avea informații despre potențiala clientelă și de a o elimina efectiv. Vor ajunge să spună: ok, nu apari la Biroul de Credit, ti-ai șters datele, nu te mai finanțăm. E important cum se va face transfelrul de informații încât să se departajeze cei care nu au avut credite și cei care și-au șters istoricul.
La sfârşitul lunii februarie peste 670.000 de români aveau întârzieri mai mari de o lună la Biroul de Credit.