Primul dintre acestea, schema de minimis din cadrul Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, oferă posibilitatea de a obţine o finanţare nerambursabilă de maximum 90% (135.000 de lei/beneficiar) din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru implementarea planurilor de afaceri depuse de antreprenori, ceea ce înseamnă că diferenţa de 10% va fi suportată de solicitant prin intermediul fondurilor proprii.
Planurile de afaceri pot fi înscrise online, în perioada 12-21 iulie, pe site-ul www.aippimm.ro, potrivit avocatnet.ro. Înscrierea online a planurilor de afaceri începe marți, la ora 10.00 şi se va încheia în seara zilei de 21 iulie, la ora 20.00. În 2016, bugetul alocat Programului pentru comerţ şi servicii este de aproximativ 21 milioane de euro, în scădere față de anul trecut. Totuși, programul va permite finanțarea unui număr de cel puțin 156 de societăți, după cum au anunţat recent reprezentanţii Guvernului.
Pentru a primi bani firma solicitantă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: societatea este autonomă, parteneră sau legată, având până la 249 de angajați și 50 de milioane de euro cifră de afaceri; societatea are, la momentul deschiderii aplicației electronice, o vechime de cel puțin doi ani de data înregistrării la Registrul Comerțului; codul CAEN pentru care se solicită finanțare este autorizat cu cel puţin trei luni anterior datei deschiderii aplicației electronice de înscriere a planului de investiții; entitatea nu are datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru; nu este în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvență, faliment, executare silită.
Programul prezentat este singurul care acordă finanțare nerambursabilă ce sprijină activitățile de comerț, acestea nefiind eligibile în cadrul altor programe europene sau naționale. Totodată, este important să precizăm că persoanele care deţin calitatea de asociat, acţionar sau administrator în mai multe societăţi pot solicita sprijinul financiar nerambursabil în cadrul acestei măsuri o singură dată.
Programul Femeia Manager: Antreprenoarele pot obţine până la 50.000 de lei
Cel de-al doilea program care se lansează marți este destinat antreprenoarelor şi este valabil pentru toate regiunile ţării, bugetul alocat de stat în 2016 fiind de 500.000 de lei. Astfel, programul oferă femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţii, urmând ca diferenţa de 10% să fie acoperită din fondurile proprii ale beneficiarelor.
În condiţiile în care bugetul alocat anul acesta (500.000 de lei) este de două ori mai mic decât cel de anul trecut, vor exista mai puţine beneficiare (cel puţin zece, dar numărul poate creşte, în funcţie de suma alocată fiecarei antreprenoare acceptate în program). Potrivit unui anunţ recent al Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, persoanele interesate îşi pot înscrie planurile de afaceri începând de marți dimineaţă de la ora 10.00, urmând ca sesiunea de înscriere să se încheie sâmbătă seară, la ora 20.00.