Cum au reușit bulgarii să-i impoziteze pe maneliști
Au la vedere case şi maşini de lux, dar la Fisc declară venituri minime sau deloc. Cântă la nunţi, botezuri şi alte evenimente unde plouă cu bani peste ei, şi nu-i taxează nimeni pentru că nu e nimeni preocupat de asta. Aşa crede analistul financiar Gabriel Biriş, invitatul emisiunii „În faţa ta”. El a povestit cum a reuşit şeful Fiscului de la Sofia să crească gradul de colectare al impozitelor datorate de artişti.
„Să vă spun cum au făcut. Acum câțiva ani de zile am avut un seminar organizat într-un club de fiscaliști din care sunt membru, la Sofia. Invitat a fost șeful Fiscului din Bulgaria. Și l-am întrebat: Cum aţi făcut? Că știam că au rezolvat problema. Da, foarte simplu. Ne-am pregătit. Am avut niște oameni care i-au sunat pe artişti sau pe agenţii lor să programeze nunţi. Am văzut cât sunt de încărcaţi. Am văzut cât cer. Am trimis nişte oameni la nunţi. Am văzut cât (li se dă – n.r.). Am estimat. După care ne-am dus cu temele făcute și-am stat de vorbă cu ei. Și le-am spus aşa: 'Mă, băieţi, avem două posibilităţi. Amândouă se termină cu „plătiţi”. Deci, nu există, plătiți oricum. Prima posibilitate - nu plătiţi de bunăvoie, trecem prin tribunale, mai faceți şi închisoare, vă luăm oricum banii pentru evaziune. A doua posibilitate - declaraţi de bunăvoie, mai ieşiţi şi public, vă puneţi cenuşă în cap, spuneţi tuturor cât de important este să se plătească impozite şi taxe, că din bănuţii ăştia se plătește şcoala copilaşilor şi pensia părinţilor şi vă lăsăm doar să plătiţi'. Și au rezolvat-o”, a povestit Gabriel Biriș.
Întrebat de ce nu s-a întâmplat așa și în România, el a spus că lucrurile ar fi foarte simple, dar „trebuie să și vrei”. Soluția e simplă, inclusiv în cazul suspiciunilor de corupție, a arătat Biriș: controalele indirecte, după principiul „follow the money” (ia urma banilor – n.r.).
Marile averi din România
În România, în cinci ani de verificare a marilor averi, abia s-au recuperat, două milioane de lei din cele șase vizate şi au fost depistaţi cinci mari evazionişti. Asta a descoperit, anul trecut, Gabriel Biriş, pe când era secretar de stat la Finanţe. Biriș a explicat la emisiunea „În faţa ta” că a încercat să facă ordine în domeniu, pentru că legea era total ineficientă.
„Eu, împreună cu colegii, ne-am gândit la o soluţie. Am propus: hai să reglementăm depunerea declarației iniţiale de patrimoniu de către toţi românii care au o avere peste un anum nivel. Eu am propus 1 milion de euro, de aici începe relevanţa riscului fiscal, că nu poţi să pui o mămăiţă din vârful muntelui, care abia trăieşte de azi pe mâine, să-şi declare averea. Odată cu această declaraţie să luăm modelul care a mai fost în alte state. Să îşi facă socotelile, poate au uitat ceva. Să facă socoteli, să declare, să plătească voluntar. Dar după momentul ăsta de depunere a declarației, o dată în viaţă, dacă te indentifică la control că nu ai jucat corect, nu mai ai 16, eu am propus 75, pentru că sancţiunile trebuie să descurajeze comportamentele incorecte”, a precizat Gabriel Biriș.
Taxarea echitabilă
Omul trebuie taxat în funcţie de banii pe care îi câştigă şi taxarea trebuie să fie echitabilă. Iar contribuţiile sociale, adică pentru pensii şi sănătate, să se mute mai mult în sarcina angajatului. Sunt principii la care fostul secretar de stat de la Finanţe în Guvernul Cioloş, Gabriel Biriş, spune că nu a vrut să renunţe anul trecut şi a preferat să demisioneze.
„Mi-am dat demisia pentru că premierul a hotărât să nu mai susţină proiectul pentru care mă dusesem la Ministerul de Finanţe - reforma contribuţiilor sociale. (...) Mutatul contribuţiilor nu era un scop, ci un instrument. (...) Sarcina fiscală trebuie să depindă doar de câţi bani câştigăm, nu de cum îi câştigăm”, este de părere Biriș.
„Trebuie să te gândeşti la toate corelaţiile şi să ajustezi şi efectele, iarăşi - pensiile, punctul de pensie, prestaţiile sociale trebuie gândite şi inventariate programate şi reglementate corespunzător”, spune consultantul fiscal.
„Split TVA” trebuie inclus la categoria subiectelor „discutate și uitate”
Însă ideea privind plata defalcată a TVA (split TVA) ar trebui să intre în categoria subiecte „discutate şi uitate”, consideră Gabriel Biriş.
„Ce vrea guvernul? Vrea să izoleze cash flow-ul aferent TVA, să-l blocheze în conturile acestuia, ca să nu mai poată fi furat. Înainte de cash flow, principala problema e legată de costurile uriaşe pentru implementarea sistemelor informatice”, a arătat fostul secretar de stat de la Finanțe.
„Plecăm de la premisa că toţi suntem hoţi şi hoţii nu trebuie să ştie criteriile”, spune el.
Fostul secretat de stat a dezvăluit că a încercat să-i prezinte aceste contraargumente premierului Tudose, însă acesta nici nu a vrut să audă.
„Cu premierul Tudose Coaliţia pentru Dezvoltarea României, adică o coaliție care include atât investitori români, cât şi străini, a avut o întâlnire joi, s-a scris o scrisoare detaliată, cu anexe, explicaţii. Nu a vrut să asculte”, a dezvăluit Gabriel Biriș. „Poate le dă Dumnezeu mintea cea de pe urmă şi o trec şi pe asta la discutate şi uitate”, a adăugat el.
Are încredere în noua conducere a ANAF
În schimb, Gabriel Biriș are încredere în noua conducere de la ANAF și se așteaptă la îmbunătățiri semnificative. „Omul sfințește locul. Nu e vorba numai de Mirela Călugăreanu (actuala șefă a ANAF – n.r.), e vorba și de echipa dânsei, de vicepreședinți. Sunt oameni foarte buni profesional și foarte decenți, care vor să facă treabă”, a spus Gabriel Biriș.
Urmăriți mai jos interviul integral acordat de Gabriel Biriș emisiunii „În fața ta”:
- Etichete:
- gabriel biris
- manelisti
- taxarea manelistilor
- impozite manelisti
- averi manelisti
- manelisti bulgaria
- manelisti bulgari impozite
- metoda bulgara manelisti
- biris la digi24
- biris despre split tva
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News