Când vine vorba de pretențiile financiare, angajații au în minte două salarii: cel pe care îl consideră corect, dar greu de obținut, și cel minim pentru care ar fi dispuși să accepte un loc de muncă. Un studiu eJobs arată că angajații români aflați la început și cei aflați la sfârșit de carieră sunt dispuși să facă cele mai mari compromisuri din acest punct de vedere.
Salariaţii care au între 18 şi 24 de ani consideră că merită, în medie, aproape 2.000 de lei net pe lună. Totuşi, ca să intre în piaţa muncii, ar fi dispuşi să lucreze şi pe un salariu de 1.550 de lei, cu 28% mai mic decât cel considerat just.
În cazul angajaţilor trecuţi de 55 de ani compromisul este şi mai mare. Sunt oameni care au experienţă, dar pentru care schimbarea locului de muncă nu este un pas uşor de făcut. Din punctul lor de vedere, salariul corect pe care ar trebui să îl primească ajunge în medie la 4.000 de lei. Dar, ca să îşi păstreze slujba sau ca să obţină una nouă în cazul în care au pierdut-o pe cea veche, sunt dispuşi să accepte un salariu cu 900 de lei mai mic decât cel corect.
Ca peste tot în Europa, femeile din România au salarii mai mici decât bătbaţii. Iar studiul celor de la eJobs arată că au ajuns să accepte acest dezavantaj, indiferent de vârstă. Dacă pentru bărbaţi salariul minim acceptat pentru slujba dorită se apropie de 2.900 de lei, femeile ar fi dispuse să lucreze şi pe 2.300 de lei. Însă problema este că, şi dacă ar cere o remuneraţie mai mare, mulţi angajatori nu ar fi de acord să ofere suma solicitată.
Studiul mai arată şi că percepţia şcolilor profesionale s-a schimbat în bine. Cei care după clasa a VIII-a au învăţat o meserie într-o şcoală profesională au pretenţii salariale mai mari decât cei care au intrat la liceu, dar nu şi-au mai continuat studiile şi nu au o specializare anume.
Cei care se aşteaptă să câştige cei mai mulţi bani sunt angajaţii care au studii post-universitare. Însă nici măcar în cazul acestora pretenţiile financiare medii nu depăşesc 1.000 de euro. În ultimii ani, cele mai mari salarii din România au fost cele ale IT-iştilor, ale bancherilor şi ale angajaţilor din industria petrolului.
Însă studiul privind pretenţiile salariale oferă o perspectivă uşor diferită. Cele mai mari aşteptări le au angajaţii din care lucrează în comerţul internaţional, urmaţi de cei care au funcţii de management şi consultanţă. Arhitecţii şi angajaţii din sectorul financiar consideră de asemenea că salariul lor ar trebui să peste 4.000 de lei. IT-iştii nu sunt nici măcar în top cinci. Pretenţiile lor salariale sunt mai mici de 3.900 de lei.
Însă, la fel ca în cazul statisticilor oficiale, toate aceste sume sunt medii între salariile foarte mari ale şefilor şi cele mici ale începătorilor.