Ce s-a întâmplat cu salariile din privat, după creșterea salariului minim pe economie
Data actualizării: Data publicării:
Salariile din privat au urcat cu 3,7 procente în acest an, însă mare parte din creştere e efectul salariului minim. Domeniul în care lefurile au avansat cel mai mult este comerţul.
Datele companiei de consultanţă PriceWaterhouseCoopers arată că în retail, creşterea din 2016 e de 4,3%, iar în comerţul cu bunuri de larg consum, de 5,8%. Sunt sectoare unde foarte mulţi angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie care a fost ridicat în luna mai la 1.250 de lei brut, 917 lei în mână. Pe de altă parte, în bănci, unde salariile minime nu sunt tocmai la ordinea zilei, creşterea e foarte mică - de doar 2,6%.
Şi pentru anul viitor sunt aşteptate creşteri salariale nespectaculoase - un 3,8% la nivel naţional estimează PriceWaterhouseCoopers care, in discuţie cu directorii marilor companii observă că prudenţa e cuvântul de ordine. Creşte consumul, creşte economia, dar firmele nu se mai aruncă cu capul înainte ca în boomul 2006-2007.
Totuşi chiar dacă angajaţii din privat nu câştigă brusc mai mulţi bani, ei primesc din partea companiilor tot mai multe beneficii - tichete de masă, abonamente la clinici medicale private şi mai ales, mai multă flexibilitate. 23% dintre companii oferă posibilitatea unui program de muncă flexibil, 13% acceptă ca angajaţii să muncească de acasă iar 8% au program scurt de lucru vinerea - iar ponderile sunt în creştere de la an la an.