Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele „creatorului” Bitcoin este mai mult un pseudonim decât o persoană care a creat această monedă care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară.
Cum a apărut Bitcoin
Bit+Coin. Adică o monedă din biți. În august 2008 o lucrare interesantă numită, „Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani” a fost trimisă mai multor utilizatori interesați de criptografie. Lucrarea era scrisă de Satoshi Nakamoto, același programator(sau grup de programatori) care a(au) înregistrat în același an domeniul bitcoin.org. Identitatea lui Nakamoto este și astăzi necunoscută.
În ianuare 2009 s-a născut rețeaua iar Nakamoto a minat primul bloc, denumit blocul genetic, și a primit o răsplată de 50 de Bitcoins pentru asta.
Unul dintre primii contribuitori și susținători ai criptomonedei, care a fost și prima persoană care a tranzacționat Bitcoin, a fost programatorul Hal Finney.
Este estimat că în primele luni de la lansarea sistemului Nakamoto a minat peste un milion de Bitcoins, adică la valoarea de astăzi, aproximativ 16,5 miliarde de dolari. În 2010 și-a dat cheia de alertă și codul sursă de control programatorului Gavin Anderson, care a devenit ulterior principalul dezvoltator al rețelei Bitcoin.
Primul lucru pe care l-a făcut Anderson a fost să se asigure că nu există un control centralizat, astfel încât „dacă era să fie lovit de autobuz, rețeaua ar fi continuat să funcționeze fără probleme”.
La început valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoins. De atunci moneda a trecut prin numeroase cicluri de apreciere și depreciere. În 2011 valoarea a crescut rapid de la 0,32 dolari la 30 de dolari și s-a întors la fel de rapid la 2 dolari.
Volatilitatea monezii e de aproape șapte ori mai mare decât cea a comercializării aurului și de 18 ori decât a dolarului. În acest an moneda a crescut de la 1.000 de dolari în ianuarie la 12.400 de dolari săptămâna trecută și ulterior la peste 16.500 de dolari. Fluctuațiile au creat un interes enorm pentru monedă în rândul afaceriștilor interesați de tranzacțiile de mare risc.
Cum funcționează Bitcoin
Dacă simplificăm foarte mult informația, Bitcoin este un fișier, un registru care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. Când ai făcut o tranzacție cu Bitcoin apari în acest fișier. Toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor, adică au și ei o copie a fișierului. Nu există nicio autoritate fiscală, bancă sau guvern care să supervizeze tranzacțiile.
Unul dintre principalele scopuri ale Bitcoin este evitarea unei instituții centralizate care să controleze tranzacțiile între indivizi. De aceea sistemul presupune ca fiecare utilizator să aibă o copie a fișierului. Există totuși anominitate în sistem - numele sunt de fapt numere de cont.
Siguranța rețelei
La fel ca în cazul cecurilor, Bitcoin are nevoie de un fel de semnătură pentru a demonstra că persoana care efectuează o tranzacție e proprietarul „contului”. Atunci când e creat un nou cont, acesta vine la pachet cu o cheie privată - o combinație complexă de caractere și numere.