Într-unul dintre cele mai mici şi mai sărace oraşe din România - Nucet, din Bihor -, prioritatea celor de la judeţ e să construiască un bazin semiolimpic, deşi nici n-ar prea avea cine să vină să se antreneze acolo. Sunt foarte puţini copii în fostul oraş minier şi în localităţile din jur, aşa că ambiţia celor de la Consiliul Judeţean de a le da elevilor posibilitatea să ia lecţii de înot gratis n-are deloc acoperire, sunt de părere edilii din Nucet.
Nucet e doar una dintre cele nouă localităţi din Bihor unde ar urma să se construiască bazinele semiolimpice. O decizie care i-a lăsat fără replică pe oamenii din oraş, care ar fi avut alte priorităţi.
„Cel mai bine ar fi să se reabiliteze blocurile, sunt făcute de 50 de ani,” spune un localnic.
„Să se facă niște ANL-uri cum s-au făcut în alte părți, locuințe sociale,” adaugă altul.
Nici primarul nu e convins că bazinul de înot e necesar.
„În momentul de față, locurile de muncă sunt foarte greu de găsit. Avem o tabăra de copii abandonată,” precizează Mircea Tuduce, primarul oraşului Nucet.
Mai mult, dacă în oraşele care au astfel de bazine sunt în jur de 3.000 de copii, în Nucet şi în satele vecine abia sunt 300. Totuşi, cei din conducerea judeţului insistă. Oraşele Nucet şi Sacueni vor fi primele care vor avea astfel de bazine. Banii pentru construcţia lor vor veni de la buget, dar cei 14.000 de lei pentru întreţinere vor fi plătiţi de primării.
„Sigur că aceste costuri vor trebui acoperite în cea mai mare parte a lor din veniturile încasate în urma folosirii acestui bazin,” spune Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor.
„Este posibil că anumite localităţi vor umbla în bugetul propriu şi vor trebui să finanţeze funcţionarea bazinelor,” adaugă Pasztor Sandor - preşedintele CJ Bihor.
Uşor de zis, nu la fel de simplu de pus în practică. Anul acesta, deficitul bugetar ar putea ajunge la peste 800.000 de lei. Construcţia unui bazin didactic semiolimpic va costa în jur de 4 milioane de lei.