Unul dintre cele mai mici oraşe din Romania va avea bazin semiolimpic pentru înot! Cu o populaţie ceva mai mare de 2.000 de locuitori şi cu probleme sociale ce trebuie rezolvate, Nucetul a fost cuprins de Consiliulu Judeţean Bihor într-un proiect de amenajare a unor astfel de bazine dedicate elevilor. Aceleaşi investiţii vor fi făcute în alte 8 oraşe din judeţ, iar documentaţia pentru licitaţii a fost postată deja în sistemul electronic de achiziţii.
Blocuri construite înainte de 1989, cu fațade degradate de pe care cad bucăți mari de tencuială. Un coș de fum pe care o lozincă din timpul comunismului se încăpăţânează să reziste și cai care pasc pe spaţiul verde de pe strada principală. Aşa arată Nucetul, unul dintre cele mai mici oraşe din România, cu ceva peste 2.000 de locuitori.
În fosta localitate minieră Consiliul Judeţean va construi un modern bazin semiolimpic, destinat celor 320 de elevi din oraş.
"Copilul în clasa a doua trebuie să învețe să înoate. Unul din țeluri ăsta este. Apoi că râmâne cu plăcerea de a înota și se va folosi de acest lucru și că înaintăm în această temă, este un câștig al populației", spune Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.
Bazinul semiolimpic care va fi amenajat în Nucet va avea 25 de metri lungime şi 12 metri şi jumătate lăţime. El va fi construit printr-un proiect al Consiliului Judeţean, iar de întreţinerea acestuia se vor ocupa autorităţile locale.
"Undeva la 4 mii de euro lunar (întreţinerea - n.n.) și sigur că aceste costuri vor trebui acoperite în cea mai mare parte a lor din veniturile încasate în urma folosirii acestui bazin", explică Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor.
"Venim în sprijin cu toate utilitățile apă-canal, curent, parcare, trotuare. Acest bazin va deservi atât orașul Nucet, cât și celelalte localități componente din zonă", a declarat Mircea Tuduce, primarul oraşului Nucet.
"Unde va fi un management mai riguros și (administraţia - n.n.) reușește să explice oamenilor că e un lucru bun dacă veniți la bazin și înotați, acolo va merge fără a folosi fondurile locale", consideră preşedintele CJ Bihor.
Chiar dacă nu resping proiectul bazinului semiolimpic, locuitorii din Nucet consideră că zona are alte priorităţi.
"- Cel mai bine ar fi să se reabiliteze blocurile sunt făcute de 50 de ani.
- Mai important decât construcția bazinului?
- Cred că ar fi mai important."
"Să se facă niște ANL-uri cum s-au făcut în alte părți."
"Un bazin nu neapărat este o prioritate; dar ar fi in regulă, nu e de refuzat."
Şi edilul din Nucet recunoaşte că oraşul are nevoie de multe investiţii, mai ales după restructurările în domeniul minier.
"Locurile de muncă sunt foarte greu de găsit în perspectivă, infrastructura total trebuie realizată apă canal este realizată 99%. Avem o tabără de copii abandonată! Sistemul de încălzire e abandonat."
Pe lângă Nucet, alte 8 oraşe din Bihor vor avea astfel de bazine didactice.
"România are 11 bazine didactice de înot și Ungaria care are 41 - este o diferenţă destul de mare. Județul Bihor consider că dacă face 9 și reușește să implementeze 9 bazine oarecum egalează investiția programului național", a precizat Cosmin Falub, proiectant.
Costurile pentru bazinele didactice dintr-o singură localitate sunt cuprinse între 3 milioane și 4,3 milioane de lei. Construirea lor va fi finanţată din bugetul judeţului, dar administraţia Bihorului vrea să obţină fonduri şi de la nivel naţional.
Deocamdată, în bugetul din acest an Consiliul Judeţean a cuprins doar 2 milioane lei pentru proiectele bazinelor de înot din judeţ.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş