Alternativă de economisire la depozitul bancar

Data publicării:
bani2

Din cauza scăderii drastice a dobânzilor la depozite, oamenii se întreabă ce pot face cu economiile. Dobânda medie la un depozit bancar pe un an este de 1,2% la obligaţiunile emise de companii şi tranzacţionate pe bursă, randamentul este de 9%, cel mai mare, puţin peste 2% este dobânda la titlurile de stat şi 4% pe an este randamentul la unităţile de fond cu risc mediu. Acestea sunt variantele de câştig pe care le puteţi obţine acum de pe piaţa financiară din România. Cele mai mari profituri vin şi cu cele mai mari riscuri să pierdeţi banii: sunt aduse de investiţiile la bursă, în acţiuni şi obligaţiuni.

Varianta clasică a depozitului bancar, deşi este garantată în limita a o sută de mii de euro, nu reuşeşte să înmulţească banii. O alternativă este Bursa de Valori Bucureşti unde oricine poate deveni acţionar al unei companii sau poate împrumuta o firmă în schimbul unei dobânzi peste cea oferită de bănci, prin obligaţiuni.

Ciprian Bârsan senior trader societate de brokeraj: Zece mii de lei este o suma în regula cu care sa începi tranzacţionarea la bursa. pâna în aceasta suma se recomanda fonduri de investiţii sau unitaţi de fond sau alte tipuri de investiţii care nu permite comisionare.

Pentru asta trebuie să îmi fac un cont la o societate de brokeraj. Este exact ca la deschiderea unui cont bancar. Diferența este că, de banii mei, va avea grija o singură persoana: brokerul. Atenție însă. Acesta nu poate face tranzacții fără mandatul meu.

Nicolae Grigoraş, director de tranzacţionare societate de brokeraj: Dacă acel client nu vrea să piardă mai mult de 15% din bani, în momentul în care acţiunile scad mai mult de 15% intervine o alertă și clientul poate să vândă acțiunile respective. Sau în momentul în care vrea să marcheze un profit de 20%. Când acțiunile cresc cu 20% clientul e alertat şi poate să vândă acţiunile respective.

Primul lucru la care trebuie să vă uitaţi atunci când vreţi să cumparaţi acţiuni este lichiditatea, adică valoarea acţiunilor tranzacţionate. Nu vreţi să cumparaţi acţiuni şi să nu aveţi apoi cui sa le vindeţi.

Bursa oferă şi variante sigure, precum obligaţiunile. Acestea îţi oferă un venit fix indiferent de cum se mişcă pieţele. În această categorie intră obligaţiunile de stat şi cele emise de companii, adică varianta prin care firmele se împrumută în schimbul unei bonificaţii date la o anumită scadenţă. Odată cumpărate, acestea pot fi vândute pe bursa, în orice moment.

Atunci când o persoană cumpără o obligaţiune cu o scadenţă de zece ani, dar după cinci ani îşi vrea banii înapoi, poate vinde obligaţiunea unui alt investitor, prin Bursa de Valori Bucuresti. O vinde la preţul pieţei, care poate fi mai mare sau mai mic faţă de valoarea cu care a cumpărat obligaţiunea. Dar dacă are răbdare până la scadenţă, primeşte garantat atât suma plătită cât şi dobânda oferită de companie.

Informațiile prezentate nu sunt recomandări de investiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri