Vreți să vă gestionați mai bine banii și să vă proiectați un viitor mai bun din punct de vedere financiar? Atunci nimic nu e mai potrivit decât sfaturile miliardarului Warren Buffett. Omul de afaceri și-a construit după câteva principii averea care a ajuns acum la peste 72 de miliarde de dolari, făcându-l a treia cea mai bogată persoană din lume. De-a lungul timpului, el a oferit multe sfaturi bune pe care le poate urma oricine, indiferent dacă știe ceva despre investiții sau nu, scrie inc.com.
Site-ul GOBankingRates a compilat recent cele mai bune sfaturi despre finanțe pe care Buffett (foto) le-a dat vreodată. Iată câteva dintre ele.
Nu pierdeți niciodată bani. „Regula nr. 1: Niciodată nu pierdeți bani. Regula nr. 2: Nu uitați niciodată regula nr. 1”, a spus Buffett. Desigur, este ceva relativ, nu există cineva care crede că a pierde bani este ceva bun.
Dar treceți dincolo de această evidență, iar acesta este un sfat practic care este foarte înțelept: evitați riscul ori de câte ori puteți. În special, spune el, pentru a fi fericit și de succes, nu riscați niciodată ceva de care aveți nevoie pentru a obține ceva ce vreți - chiar dacă șansele sunt de o mie la una în favoarea voastră.
Având în vedere această regulă, Buffett însuși s-a abținut de la a face multe investiții riscante de-a lungul anilor și a trecut pe lângă oportunități de câștiguri mari, de exemplu în tehnologie. De-a lungul timpului, însă, această strategie de prevenire a riscurilor și-a demonstrat eficiența în mod spectaculos.
Obțineți valoare ridicată la un preț scăzut. „Prețul este ceea ce plătiți, valoarea este ceea ce obțineți”, a scris Buffett acționarilor Berkshire Hathaway. Deci, puteți pierde bani (și încălcați regula nr. 1) dacă ați plăti mai mult pentru ceva decât valoarea pe care o merită. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când utilizați un card de credit și încheiați plătind dobândă pentru ceea ce ați cumpărat. Sau când cumperi ceva - de la un număr de acțiuni, la un bun imobiliar - atunci când toată lumea cumpără și piața este supraevaluată. „Indiferent dacă vorbim despre șosete sau acțiuni, îmi place să cumpăr mărfuri de calitate atunci când prețul acestora este jos”, a scris Buffett. Este o abordare înțeleaptă.
Formați-vă obiceiuri financiare sănătoase. „Cel mai des comportament este obișnuința”, a spus Buffett într-un discurs adresat studenților „și spun că lanțurile de obicei sunt prea ușoare pentru a fi resimțite până când sunt prea grele pentru a fi rupte”.
Toți avem obiceiuri pe care ne-ar plăcea să le distrugem și altele pe care le-am dori să le formăm. Printre acestea, Buffett spune că cel mai important este economisirea banilor. „Cea mai mare greșeală nu este formarea obișnuinței de a economisi corect”, spune el. Luați în considerare utilizarea deducerilor din salariul dvs. (unde este cazul) sau a transferurilor din contul dvs. într-un cont de economii sau de investiții pentru a face ca acest obicei să fie cât mai puțin dureros posibil.
Aveți grijă să dispuneți de mai mult cash. Buffett spune că Berkshire Hathaway are întotdeauna cel puțin 20 de miliarde de dolari - și, de obicei, mult mai mult - în echivalente de numerar, bani gata să fie cheltuiți în caz de nevoie. Încă o dată, aceasta este o strategie de reducere a riscurilor, care înseamnă sacrificarea câștigurilor mai mari pe care le-ar fi putut obține prin investirea acelor bani. Dar, spune el, a ținut compania din necazuri în timpul crizei financiare din 2008, când mulți alții s-au luptat sau au eșuat.
Având o parte importantă din banii dvs. în conturile de numerar sau obligațiuni ale statului scadente pe termen scurt, este încă o idee foarte bună. Acest lucru este important mai ales dacă sunteți un antreprenor și aveți un venit nesigur. După cum spune Buffett, numerarul este pentru o afacere ca oxigenul: „Nu te-ai gândit niciodată la el, dar îți vine imediat în minte atunci cand este absent”.
Investește-te în tine. Buffett a spus de multe ori că ar trebui să investești în tine cât poți, și în orice fel poți, de la a avea grijă de corpul tău, la a găsi un loc de muncă pe care ți-l dorești, până la educație. „Orice faceți pentru a vă îmbunătăți propriile talente și pentru a vă face mai valoroși va fi plătit în termeni de putere de cumpărare reală adecvată”, a spus el într-un interviu. Aceste investiții în dvs. se vor întoarce de zece ori, observă el. Spre deosebire de alte bunuri, abilitățile nu pot fi pierdute în timp. Asta poate însemna să mergi la școală, sau ar putea însemna să te specializezi în ceva, să începi propria afacere sau chiar să ai o poziție de voluntariat dacă te va învăța câteva abilități pe care nu le-ai avut înainte. Orice te face mai inteligent, te face mai bogat.
Stabiliți obiective pe termen lung. Greșeala făcută de majoritatea oamenilor este că ei încearcă să surprindă orice val de creștere a prețurilor și randamente rapide pe care cred că le văd pe termen scurt, spune Buffett. Acest gen de gândire aproape întotdeauna le aduce oamenilor necazuri. În schimb, el sfătuiește „investiți pentru un orizont de mai multe decenii”. În loc să încercați să faceți bani rapid, spune el, ar trebui să vă concentrați asupra creșterii puterii de cumpărare pe tot parcursul vieții. Asta pare a fi o abordare foarte sănătoasă.