Primii 10 ani ai României în Uniunea Europeană se împlinesc astăzi, 1 ianuarie 2017. Dacă ne uităm în portofel, vedem schimbări. De tot felul. Salariile au crescut, dar nu destul ca să ne aducă aproape de traiul îndestulat din Occident. În plus, lefurile mari ale bancherilor au rămas de căruţă. Informaticienii sunt acum cel mai bine plătiţi angajaţi. Domeniul IT merge atât de bine, încât a rămas imun la criza financiară şi nimeni nu a fost concediat ca în alte industrii.
Cluj-Napoca sau "Sillicon Valley" al Europei. Oraşul din Transilvania şi-a câştigat renumele după intrarea României în Uniunea Europeană, când a primit un impuls puternic pentru dezvoltarea industriei IT. 500 de firme locale lucrează acum pentru companii-gigant ca Facebook, Google şi Microsoft.
Mihai Coca, manager de dezvoltare: „Vorbim de piața din Cluj de un număr de 15.000 de specialiști în domeniul IT, un număr foarte mare, se tot vehiculează terminologia de Sillicon Valley a României. Tot ceea ce înseamnă companii de IT la nivel de Cluj au crescut într-adevăr bazându-se pe o componentă financiară europeană.”
Peste 150.000 de oameni lucrează în toată ţara în tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, iar salariile sunt de top. Un IT-ist a ajuns să câştige anul acesta 5.400 de lei în medie pe lună, cu o mie mai mult decât un angajat din bancă. În urmă cu 10 ani, IT-ul nu figura nici în printre primele cinci domenii bine plătite. Şi lefurile tot cresc, pentru că este criză de specialişti: tinerii sunt vânaţi de firme străine încă din şcoală şi nu apucă să iasă "pe piaţă".
Cristian Dascălu, proprietar al unui Hub IT: „Cel puțin s-au dublat, ceva de genul, sau cu 10 ani în urmă, poate s-au triplat.”
În vreme ce un IT-ist este plătit în medie cu două salarii şi jumătate pe economie, angajaţii altor industrii abia supravieţuiesc.
Corina Diaconu, specialist în HR: „Sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi câteva beneficii extrasalariale. Există la polul opus şi posturi mai slab plătite, cele din comerţ sau cele din zona de retail, partea de execuţie.”
Aşa se face că pentru unii a devenit mai interesant un loc de muncă plătit de stat. Lefurile bugetarilor au recuperat din pierderea suferită în 2010 când au fost tăiate cu un sfert.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Cresc mult mai rapid decât cele din sectorul privat, rata de creștere este aproape de 25%, ultimele cifre disponibile, septembrie faţă de septembrie anul anterior, în condiţiile în care media pe economie e 14,3%.”
Chiar şi aşa, românii sunt tot printre cel mai slab plătiţi angajaţi din Uniunea Europeană. Salariul mediu net pe economie era echivalentul a 300 de euro la 1 ianuarie 2007 când am intrat în Uniunea Europeană şi până acum s-a mărit doar cu 150 de euro. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a unui om obişnuit este puţin peste jumătate din media comunitară.