Băncile se mută pe internet

Data publicării:
banci internet

Până de curând companiile IT care oferă servicii financiare au crescut în umbra bancilor. De exemplu, cei care îşi achită cumpărăturile cu telefonul mobil folosind portofelele electronice Apple Pay şi Android Pay au nevoie de un card bancar clasic. Însă germanii de la Number26 vor să scoată băncile convenţionale din joc. Compania le oferă clienţilor săi posibilitatea să îşi facă de la zero un cont bancar. Nici măcar nu trebuie să iasă din casă. Toate datele personale sunt introduse şi verificate online. Banii din cont sunt gestionaţi atât prin aplicaţia mobilă care permite plăţi online şi trasferuri către prieteni cât şi printr-un card bancar emis de MasterCard care permite inclusiv retragerea de numerar. De curând, Number26 a mai introdus o facilitate - cumpărăturile pe datorie. Clienţii pot activa sau dezactiva după bunul plac o linie overdraft.

Compania germană nu este complet independentă de sistemul bancar. Ca să poată oferi toate aceste servicii, Number26 lucrează cu o instituţie financiară licenţiată din Germania Wirecard Bank.

Wirecard este o bancă în toată regula însă nu este neapărat una convenţională. Încă de la finele anilor 90 încearcă să revoluţioneze gestionarea banilor cu ajutorul tehnologiei şi, în mare parte serviciile pe care le oferă sunt online.

Alianţa cu Number26 a luat naştere în mod natural.

În doar doi ani de la înfiinţare, Number26 a adunat deja 80.000 de clienţi în Germania şi Austria, unde ameninţă supremaţia giganţilor bancari precum Deutsche Bank. Acum, compania germană îşi extinde serviciile în alte ţări din Europa, inclusiv în Slovacia.

Number26 şi Wirecard sunt doar două dintre companiile care combină tehnologia şi serviciile financiare. Iar băncile clasice vor trebui să îşi adapteze pentru a face faţă acestor noi concurenţi. Mai ales că firmele IT din acest sector lucrează tot mai mult împreună ca să îşi dezvolte platformele. Pe lângă colaborarea cu MasterCard, Number26 a atras deja finanţare de la fondatorii PayPal dar şi de la trustul media Axel Springer.

Iar în Statele Unite, deşi sunt dependente de serviciile bancilor, Apple şi Google încearcă să îşi impună propriile condiţii în gestionarea serviciilor financiare pe care le oferă. Cu cât portofelele electronice vor deveni mai populare, cu atât va creşte şi influnţa companiilor IT în sistemul financiar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...