„Avem 50.000 de clienţi care au nişte costuri mari. Media pe portofoliu a scăderii ratei lunare este de 20%. Dar sunt cazuri cu 40%, 30% sau 10%, depinde de fiecare moment al contractarii creditului şi ce dobânda are”, spune Dana Demetrian, director în cadrul unei bănci comerciale.
Astfel, timp de cinci ani, clientul va avea o dobândă fixă de 4,95% pe an pentru creditul imobiliar şi de 5,95% pentru cel de nevoi personale cu ipotecă. Iar după cei cinci ani, dobânda va fi variabilă, formată din Robor, Euribor sau Libor la 6 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 3% pentru împrumuturile imobiliare şi de 4% pentru cele de nevoi personale.
Perioada de rambursare a creditului nu se schimbă, dar clienţii pot fi puşi să aducă garanţii suplimentare. Întregul proces va costa banca 200 de milioane de euro.
„Această ofertă este menită să spele imaginea acestei bănci Este făcută pentru a scăpa de procesele care sunt în momentul de faţă pe rol, fie pentru reducerea portofoliului de credite neperformante”, susține avocatul Gheorghe Piperea.
Un alt exemplu este oferta făcută de Banca Transilvania clienţilor Volksbank, după preluarea acestei instituţii. Cei care aveau credite în franci elveţieni au putut schimba moneda împrumutului, la pachet cu o scădere a costurilor.
Aproape 15.000 de clienţi ai Volksbank au acceptat să îşi convertească împrumuturile din franci elveţieni, în euro sau lei. Au beneficiat astfel şi de o reducere de 22,5 la sută a datoriei pe care o mai aveau de rambursat băncii.
În perioada următoare şi alte bănci vor oferi facilităţi clienţilor.
„Există o astfel de ofertă în pregătire la cei de la OTP. Există tentative şi la Bancpost, şi la Credit Europe”, spune Gheorghe Piperea.
În primul semestru din acest an, ofertele şi vânzarea creditelor neperformante au fost profitabile pentru 24 de bănci, din cele 40 existente în România. Cele mai mari câştiguri le-au înregistrat BCR, BRD şi Raiffeisen.