Deși rata de referință pentru împrumuturile în euro se află pe teritoriu negativ, la -0,25% la scadența trei luni, există bănci ce refuză utilizarea unei rate negative menținând dobânda percepută la un nivel ridicat artificial.
Băncile ar trebuie să renunțe la practica importată din țări ale UE de a limita în contractele de credit Euribor la 0%, deși în prezent rata de referință pentru împrumuturile in euro este cotată la -0,25% pe scadența de 3 luni, spune Cristian Sporiș, vicepreședinte pe zona de corporate al Raiffeisen Bank Romania.
Prezent la emisiunea ”Profesioniștii în banking”, difuzată de către wall-street.ro, bancherul a spus că impactul direct al acestei practici este un cost mai mare de finanțare pentru companii sau persoane fizice la creditele în euro.
Matematic, un Euribor negativ ar trebui să reducă marja băncii. În plus, o astfel de politică din partea unor bănci îngreunează și transmiterea mesajului Băncii Central Europene, care vrea să stimuleze prin ratele negative consumul și reluarea creșterii economice susținute.
"În condițiile procesului de Quantitative Easing al Băncii Central Europene (injecție de lichiditate – n.red.), prin care dobânzile au devenit negative, observ că această referință nu este tot timpul dată mai departe clienților. Dacă ai Euribor la -0,3%, vezi oferte la nivel european și particular în România în care Euribor este limitat la zero. Este un lucru care din punct de vedere al transparenței și al mecanismului politicii monetare nu este bun, pentru că se distorsionează acțiunea BCE în ceea ce privește mecanismul de transmitere", avertizează Sporiș.
În cazul creditelor în euro dobânda finală este formată din Euribor – rată de referință la care se adaugă marja băncii. Astfel o referință negativă de - 0,3% ar trebui să scadă dobanda finală la 1,7% dacă marja băncii este de 2%.