Directiva votată de parlamentarii europeni, care intră în vigoare săptămâna aceasta, recomandă bancherilor să modifice şi dobânzile la credite odată cu schimbarea monedei.
Asta speră şi Ana Maria Masud, care plăteşte lunar o rată de 700 de euro pentru un apartament luat în 2007.
„Am credit în euro cu dobândă de 5,95%. Dobânzile la lei sunt mult mai mari. Dacă mi se va impune o dobândă de 12-13% nu cred că voi opta pentru aşa ceva”, spune ea.
În plus, conversia creditului din valută în lei se va face la cursul de schimb din ziua depunerii cererii şi nu la valorile din 2007-2008, când un euro costa mai puţin de 4 lei.
Directiva europeană trebuie transpusă în lege de autorităţile din România în cel mult doi ani, iar Guvernul poate lua inclusiv decizia denominării, adică revenirea la cursul din momentul aprobării creditului, spun juriştii.
În acest moment dacă vreţi să schimbaţi moneda creditului din euro, franci elveţieni sau alte valute, în moneda naţională, băncile tratează această cerere ca un nou împrumut. Adică vă pot solicita noi garanţii, acte şi adeverinţe de salariu.
O altă recomandare a directivei europene cere băncilor să găsească rezolvări amiabile în cazul celor care nu îşi mai pot plăti ratele şi să întârzie executările silite. În România, peste 700.000 de persoane au restanţe la plata creditelor.