Această situație ar putea deveni tot mai întâlnită în viitorul apropiat, în cazul în care din ce în ce mai multe bănci adoptă asemenea măsuri.
Un lucru pe care românii îl consideră anormal, din moment ce monedele de metal sunt emise de bancă şi se află în circulaţie.
„Normal că mi se pare un inconvenient. Păi rămâi cu măruntul în buzunar? Ce faci cu el? Ei te procopresc cu măruntul, dar pe al tău nu ţi-l primesc", se plânge clientul unei bănci.
Potrivit specialiştilor, măsura adoptată de bănci vine ca urmare a încercărilor de a reduce din cheltuieli, într-un context în care înstituţiile bancare nu mai acordă credite şi nu mai primesc sprijin financiar de la băncile mamă. Transportul de monedă este mai scump în comparaţie cu cel al bancnotelor.
În timp ce oficialii băncilor afirmă că nu încalcă legea, reprezentanţii Băncii Naţionale a României spun că nu pot reglementa activitatea de casierie desfăşurată între instituţiile de credit şi clienţii acestora.
„Inițiativa de a renunța la primirea monedei metalice la ghișeele băncii a rezultat din nevoia de a scurta timpul pe care un client trebuie să îl petreacă în unitatea bancară și de a optimiza interacțiunea cu banca. Pentru clienți persoane fizice, încurajăm tranzacțiile de cont și, în mod special, cele electronice", este poziţia oficială a Raiffeisen Bank.