Băncile, de două ori mai profitabile în România decât în UE

Data publicării:
banca clienti credite-1

Băncile din România sunt mai sănătoase și fac profit mai bun decât instituțiile de credit din Uniunea Europeană, potrivit unei analize efectuate de către Banca Națională a României. Din punct de vedere a sănătății sistemului bancar, excepție fac ponderile mai ridicate în România decât în UE ale creditelor ce nu sunt plătite de români și ale împrumuturilor cu măsuri de restructurare.

Ponderea creditelor neperformante și a celor în restructurare este însă în scădere, notează BNR. În primul caz, diminuarea este de 2,1 puncte procentuale, în timp ce scăderea la creditele cu măsuri de restructurare este de 1,1 puncte procentuale.

Ceea ce este un element pozitiv este faptul că aceste credite sunt mai bine protejate în România prin rezervele constituite de bănci. ”Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%)”, spune Banca Centrală.

Datele din tabloul de risc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudență, atât la septembrie 2015, cât și la decembrie 2015, performanța fiind superioară mediei europene care se încadrează la “intermediar” cu aproape toți indicatorii.

Indicatorul de profit al băncilor este calculat de BNR ca raport între veniturile anuale ale unei bănci și activele acesteia. Acestea sunt împrumuturile acordate de o bancă, titlurile, rezervele și bunuri imobiliare deținute de banca respectivă. Studiul BNR este parte a unui studiu mai larg derulat la nivelul UE și care a analizat indicatorii de profit și prudență pentru 154 de instituții de credit.

Rezultatele anunțate de BNR vin în contextul unor discuții aprinse privind posibilele efecte negative pe care legea dării în plată le-ar putea avea asupra băncilor. ”Pierderile generate de adoptarea Legii privind darea în plată vor fi mult mai importante pentru întreaga societate decât cele pe care le vor suferi, în mod direct, băncile comerciale, pentru că vor fi afectaţi viitorii clienţi, mediul de business, deponenţii şi debitorii care, chiar cu eforturi, au reuşit să îşi plătească ratele la bancă, a declarat, zilele trecute, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu. "Banca Naţională a României a venit cu o cifră de posibil impact (asupra sistemului bancar-n.r.), de 2 - 4 miliarde de lei”, a spus acesta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...