Băncile, de două ori mai profitabile în România decât în UE

Data publicării:
banca clienti credite-1

Băncile din România sunt mai sănătoase și fac profit mai bun decât instituțiile de credit din Uniunea Europeană, potrivit unei analize efectuate de către Banca Națională a României. Din punct de vedere a sănătății sistemului bancar, excepție fac ponderile mai ridicate în România decât în UE ale creditelor ce nu sunt plătite de români și ale împrumuturilor cu măsuri de restructurare.

Ponderea creditelor neperformante și a celor în restructurare este însă în scădere, notează BNR. În primul caz, diminuarea este de 2,1 puncte procentuale, în timp ce scăderea la creditele cu măsuri de restructurare este de 1,1 puncte procentuale.

Ceea ce este un element pozitiv este faptul că aceste credite sunt mai bine protejate în România prin rezervele constituite de bănci. ”Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%)”, spune Banca Centrală.

Datele din tabloul de risc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudență, atât la septembrie 2015, cât și la decembrie 2015, performanța fiind superioară mediei europene care se încadrează la “intermediar” cu aproape toți indicatorii.

Indicatorul de profit al băncilor este calculat de BNR ca raport între veniturile anuale ale unei bănci și activele acesteia. Acestea sunt împrumuturile acordate de o bancă, titlurile, rezervele și bunuri imobiliare deținute de banca respectivă. Studiul BNR este parte a unui studiu mai larg derulat la nivelul UE și care a analizat indicatorii de profit și prudență pentru 154 de instituții de credit.

Rezultatele anunțate de BNR vin în contextul unor discuții aprinse privind posibilele efecte negative pe care legea dării în plată le-ar putea avea asupra băncilor. ”Pierderile generate de adoptarea Legii privind darea în plată vor fi mult mai importante pentru întreaga societate decât cele pe care le vor suferi, în mod direct, băncile comerciale, pentru că vor fi afectaţi viitorii clienţi, mediul de business, deponenţii şi debitorii care, chiar cu eforturi, au reuşit să îşi plătească ratele la bancă, a declarat, zilele trecute, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu. "Banca Naţională a României a venit cu o cifră de posibil impact (asupra sistemului bancar-n.r.), de 2 - 4 miliarde de lei”, a spus acesta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...