Bancherii nu sunt darnici nici când vine vorba despre economiile românilor. După ce au atins niveluri de 16% în 2008, dobânzile la depozitele în lei abia mai acoperă acum rata inflaţiei, de aproximativ 5%.
Cel mai ieftin credit este cel pentru Prima Casa. Costurile totale ajung la 4,4% pe an pentru euro şi sub 8% pentru lei. Imprumuturile ipotecare standard au însă dobânzi duble, iar creditele de nevoi personale au costuri chiar şi de cinci ori mai mari, ceea ce este descurajant pentru mulţi potenţiali clienţi.
Prin urmare, mulţi români apelează la împrumuturi bancare doar în cazuri excepţionale, spun specialiştii.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că pentru repornirea creditării este nevoie de o scădere a dobânzilor.
„Dacă ai 15 % dobândă şi inflaţia în scădere, care să îţi fie cererea de credit? Intraţi mai repede în domeniul creditării solide, sănătoase şi cu costuri în reducere”, recomanda Mugur Isărescu.
Dobânzile la economii au scăzut constant în ultimii 5 ani, dar creditele au rămas scumpe.
Băncile mari au anunţat reduceri succesive ale dobânzilor pentru depozite de la începutul anului. Bonificaţiile pentru economii au scăzut în medie cu un punct procentual. Rar mai pot fi găsite acum dobânzi care să ajungă la 6% pentru depozitele în lei şi la 3,9% pentru economiile în euro.
„Solicităm băncilor să nu se repeadă să coboare dobânda la depozite”, spunea ieri Mugur Isărescu.
Chiar dacă dobânzile oferite pentru depozitele de economii s-au redus de la 16%, cât erau în 2008, la o medie de 5% în 2013, românii au pus mai mulţi bani deoparte în anii de criză. Economiile totale în bănci depăşesc, în total, 160 de miliarde de lei.