Sistemul de control al Fiscului este plin de erori, consideră experţii în fiscalitate. Ei cred că amendarea micilor comercianţi este doar o strategie de imagine.
La fel şi cifrele care anunţă o creştere de 80% în martie a vânzărilor cu bonuri fiscale. „În anul de graţie 2015 noi ne lăudăm că vindem mai multe role de hârtie? Păi n-ar fi trebuit să ne lăudăm cu registrele electronice? Bulgarii, că tot vorbim de reformarea ANAF, au casele de marcat cu registru electronic care comunică în timp real cu ANAF. Serverul ANAF poate să facă în funcţie de frecvenţa vânzărilor analiza de risc în timp real şi trimite inspectorii acolo unde e nevoie”, a declarat Gabriel Biriş, avocat specializat în taxe.
În România, deţinătorii de case de marcat sunt obligaţi, începând cu anul 1999, să trimită lunar rapoarte către Ministerul de Finanţe. Nici pragul de 300 de lei acceptat ca plus de gestiune nu va rezolva nimic, sunt de părere experţii în fiscalitate. Mulţi consideră că marea evaziune rămâne necontrolată.
„Dacă într-un restaurant s-a descoperit o sumă care nu era înregistrată, şi a doua, şi a treia oară la fel, înseamnă că acolo am o tendinţă şi e vorba de evaziune fiscală. Dar dacă am venit o dată şi am descoperit o sumă care nici nu e semnificativă, atunci e vorba de o eroare”, a declarat Dragoş Doroş, avocat specializat în taxe.
„Se instituie măsuri asiguratorii repede, repede pentru că este pericol ca contribuabilul să se sustragă... vai ce fraudă am descoperit noi aici! Dar apoi nici cu rugăciuni nu-ţi vine o inspecţie fiscală timp de un an jumătate - doi. Cu alte cuvinte, se pare că ANAF nu e prea interesat să aducă bani la bugetul de stat”, a spus Ioana Hockl, avocat specializat în fiscalitate.
Legea stabileşte ca Fiscul, după ce pune sechestru pe bunurile firmei, să vină în următoarele 6 luni în control.