AVERTISMENT. Președintele Consiliului Fiscal: România riscă noi dezechilibre economice
Ministrul Finanțelor spune că pe baza noului Cod fiscal România va avea un deficit bugetar de 1,2% (+0,5) în vreme ce Comisia Europeană spune că va fi dublu. Diferențe mari, așadar. Președintele Consiliului Fiscal a declarat într-o intervenție la Digi24 că cifrele corecte sunt cele indicate de Comisia Europeană și FMI.
„Dacă Codul fiscal se va aproba aşa cum a fost trimis de Parlament la Preşedinţie, există un risc real să avem deficit bugetar de peste 3% anul viitor. În discuția aceasta ar trebui introduse și discuțiile recente legate de creşterea salariilor în sectorul bugetar. Așa cum arată intențiile Guvernului, creșterile vor avea un impact major asupra bugetului. Discutăm de miliarde, din câte înțeleg, și riscăm un derapaj major la nivelul finanțelor publice”, a avertizat Ionuț Dumitru.
El a adăugat că „o creştere economică bazată pe datorie publică nu poate fi una sănătoasă”.
Președintele Consiliului Fiscal a explicat care este pericolul în cazul în care România ar încălca acordul prin care s-a angajat să aibă un deficit de 1,2% și ar ajunge la 3,5%.
„Sunt două lucruri care merită discutate legat de Codul fiscal. Pe de o parte, impactul asupra bugetului - vom avea deficit bugetar peste angajamentele asumate de România. Ar fi un derapaj care probabil ar fi penalizat de către pieţele financiare şi ar creşte costurile de finanţare pe care le vom suporta la rostogolirea datoriei publice și la finanțarea deficitului bugetar. E doar o iluzie că vom avea un stimul foarte mare pentru economie, pentru că o parte din acel stimul se va diminua şi din aceste costuri pe care întreaga economie le va plăti, și sectorul privat și sectorul public”, a avertizat Ionuț Dumitru.
„Pe de o parte discutăm de un impact asupra bugetului. În această ţară s-au făcut eforturi foarte mari de diverse guverne, și din stânga și din dreapta, s-a făcut un efort de ajustare foarte amplu. De la 9% deficit bugetar am ajuns la 1,5%”, a subliniat Ionuț Dumitru, adăugând că „ar fi păcat” de aceste eforturi și „să stricăm lucrurile foarte rapid și să avem un derapaj destul de important”.
„Al doilea lucru care merită discutat e legat de calitatea şi dozajul acestui pachet de stimulare fiscală. Trebuie subliniat că discutăm de o reducere a TVA şi a accizelor în special, adică un stimul foarte puternic pentru consum. Reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. România ar trece de la o extremă la cealaltă. Avem unul dintre cele mai mari TVA-uri din Europa, 24%. Trecând la 19%, ne-am duce în cealaltă extremă. Am îndoieli, când îți propui să treci de la o extremă la cealaltă, că lucrul acesta este posibil”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.
„Scăderea e mai amplă decât atât. Dacă luăm în calcul și reducerea la 9% la alimente, cota medie la TVA ar fi de 15%. Discutăm de o reducere foarte agresivă a TVA, care stimulează consumul, dar e un stimul de scurtă durată. Guvernatorul Mugur Isărescu a punctat foarte bine acest lucru: nu trebuie să sacrificăm o creștere economică pe termen lung și sănătoasă pentru un stimul pe termen scurt, care s-ar putea să ne aducă mai mult deservicii – aici e completarea mea – decât avantaje, pentru că ar conduce din nou la acumularea de dezechilibre”, a avertizat Ionuț Dumitru.
El a mai spus că România are un spațiu fiscal foarte limitat și că, în acest context, o măsură mai bună ar fi reducerea impozitării muncii. „Era de dorit și o reducere a TVA, dar nu atât de agresivă”, a subliniat Ionuț Dumitru.
Despre pariul premierului Victor Ponta, care spune că prin acest Cod fiscal situația financiară personală a românilor se va îmbunătăți, președintele Consiliului Fiscal a spus că nu e de acord.
„Dacă s-ar putea creşte nivelul de trai doar prin hotărâri de guvern, legi, atunci nicio ţară n-ar fi săracă. Nu putem creşte nivelul de trai doar legiferând asta, pentru că vom plăti aceste lucruri în anii următori”, a atras el atenția.
Despre afirmația ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, cum că rămâne în picioare acordul pe care România îl are cu finanțatorii internaționali, în vreme ce președintele Ecofin spune că acordul este deraiat, Ionuț Dumitru i-a dat dreptate președintelui Ecofin.
„Acordurile sunt deraiate de mult timp, de anul trecut din mai. Nu mai avem o evaluare finalizată, acum se recunoaște și oarecum oficial că acordurile sunt deraiate și numai o minune poate face ca ele să revină la normalitate și să le încheiem cu succes în septembrie”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.
Despre economia actuală a României, Ionuț Dumitru a spus că „poza arată destul de bine”, dar că „lucrurile se pot deteriora rapid”.
„Indicatorii economici sunt într-o zonă foarte confortabilă. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală. Dar asta e poza momentului”, a subliniat el.
Ionuț Dumitru a adăugat că, în termeni reali, consumul a crescut cu aproape 5% în prima parte a anului și că tocmai de aceea se pune la îndoială sustenabilitatea și oportunitatea noului Cod fiscal, care aduce un stimul foarte puternic consumului.
„Ce sens are să crești consumul, care creşte deja cu 5%, într-o economie cu potențial de creştere estimat la 2-3%? Un pachet fiscal care să stimuleze foarte puternic consumul poate fi privit ca nepotrivit și de natură să strice echilibrele create cu mari eforturi”, a mai avertizat el.
În acest context, Ionuț Dumitru a spus că mai există, legat de de impactul bugetar, și riscurile anului 2016, unul electoral.
Citiți și
Klaus Iohannis: „Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal ar revoluționa finanțele României”
Surse: FMI a vrut să rupă acordul cu România
Guvernatorul BNR critică noul Cod Fiscal
- Etichete:
- guvern
- bnr
- consiliul fiscal
- ionut dumitru
- noul cod fiscal
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News