Averile făcute în cârdăşie cu statul se evaporă

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537-1

Ţările cu cele mai mari resurse naturale sunt şi ţările cele mai corupte. Aşa că dacă pâna la scumpirea materiilor prime, oligarhii de acolo nu dispar, e doar o chestiune de timp până se vor îmbogăţi la loc.

Resursele naturale, telecomunicaţiile, construcţiile şi apărarea sunt domeniile principale în care marile averi sunt facute cu binecuvântarea directă a statului. El dă contractul, el dă licenţa, el decide ce companie are acces la fonduri publice sau resurse. Aşa se face că o relaţie specială cu statul aduce bani. Miliardarii care s-au îmbogăţit de pe urma industriilor în care statul are monopol al resurselor folosite au împreună o avere de 1.750 de miliarde de dolari - cam cât PIB-ul anual a 10 Românii.

The Economist arată însă că aceste averi au scăzut cu 16% în ultimii doi ani. În ţările bogate au rămas la aproximativ acelaşi nivel - 1,5% din PIB, însă în ţările în dezvoltare averile dubioase au coborât la 4% din PIB, de la 8% unde erau în 2008. China a început o amplă epurare printre oficiali şi miliardari, brazilienii cer punerea sub acuzare a preşedintelui ţării într-un caz uriaş de corupţie la compania petrolieră Petrobras iar în India, dacă în 2008 averile făcute în cârdăşie cu statul erau 18% din PIB, acum stau la 3% din PIB, nivel aproape egal cu al Australiei. O nouă clasă de antreprenori se ridică acolo, iar mogulii şi dinastiile sunt sub presiune.

Au pierdut miliarde în ultimii ani însă protestele şi anti-corupţia nu au reuşit de unele singure să-i sărăcească. Averile oligarhilor scad în siajul ieftinirii materiilor prime - sunt afectaţi siderurgiştii Chinei, minerii Africii şi petroliştii Americii de Sud. Dar când preţurile revin la normal, şi averile lor pot reveni la normal. E cu atât mai posibil cu cât multe ţări corupte mimează de fapt reforma. În Mexic, în Brazilia şi India lupta anticorupţie e dură, dar în China, mulţi observatori spun că nu se face decât o rotire a cadrelor - vechii moguli rămân fără bani, dar apar alţii noi. La fel şi Rusia pare să facă paşi înapoi.

Împreună, ţările în curs de dezvoltare produc 43% din PIB-ul global, dar ele concentrează 65% din avuţia făcută cu ajutorul statului. Lumea dezvoltată are mult mai puţini moguli. Doar 14% din averile miliardarilor sunt făcute în industrii unde statul are multă putere. Statistica însă pierde detalii importante.

IT-ul de pilda nu e perceput ca fiind o industrie în care statul să se implice puternic, nu are puteri precum în energie unde poate da concesiuni petroliere sau mine; însă Alphabet, compania-mama a Google, spre exemplu, dă printre cele mai mari sume pe lobby-ul făcut la Washington.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...