Până anul trecut, accizele erau calculate în funcţie de cursul anunţat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie. Pentru că leul se întărise faţă de euro şi Guvernul avea nevoie de bani, modalitatea de calcul a fost schimbată. Aşa a ajuns să fie luat în considerare cursul din 2012 pentru că era mai mare. În plus, la acesta s-a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013, de 4,77%. Prin urmare, anul acesta accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anunţat de BCE la 1 octombrie 2013.
Deşi mai este mai puţin de o săptămână până la anunţarea cursului valabil pentru anul viitor, autorităţile încă nu s-au hotărât asupra metodei de calcul.
„Una din variante ar fi să mergem pe varianta de anul trecut, aş greşi să va zic sigur, pentru că nu ţine integral de buget, nu e decizia definitiv luată”, a spus Darius Vâlcov, ministru delegat pentru Buget.
Tocmai incertitudinea îi sperie pe oamenii de afaceri. „Cum să nu mă tem când suntem la o săptămână distanţă şI noi nu ştim ce se va întâmpla. Dacă se indexează cel de 4,7 lei cu un indice care l-a inventat nu ştiu cine?!”, a spus Adrian Pop, reprezentantul unui producător de ţigări.
“Apar, însă, tot felul de suprize care îi bucură pe contrabandişti, cum s-a întâmplat la începutul acestui an, când cursul de schimb la care se calculează acciza a fost calculat într-o manieră destul de inexplicabilă. Nu ştim ce se va întâmpla la 1 ianuarie, la ce curs de schimb vom plăti acciza pentru că, potrivit legislaţiei europene, ar trebui să plătim la cursul de la 1 octombrie anunţat de BCE, dar nu s-a luat o decizie”, a spus Gilda Lazăr, reprezentantul unui producător de ţigări.
În primele şapte luni ale anului, încasările statului din accize s-au ridicat la 13,2 miliarde de lei, în creştere cu peste 10%.