Administratorul special al Fortus a fost uimit când a descoperit că în halele de producție nu mai sunt utilaje. Muncitorii spun că directorul fabricii le-ar fi vândut la fier vechi.
„Un dezastru total, lipsă de management. Managementul în loc să fie preocupat de menținerea în funcțiune sau de repornire dovedește cel puțin preocuparea pentru vânzarea de active”, spune Remus Vulpescu, administrator special Fortus SA Iași.
„Am cerut lista de inventar cu evaluarea inventarului și cu propunerile de valorificare conform cu planul de reorganizare, documente pe care le-am primit fie deloc, fie cu foarte mare întârzieri”, afirmă George Brezoi, vicepreședintele AAAS.
Pentru muncitorii de la Fortus, problema e mult mai gravă - oamenii îşi cer salariile restante, înainte ca statul să decidă ce face cu uzina.
„Noi ne vrem banii. Statul să îşi facă datoria. Să se respecte contractul colectiv de muncă”, spune un muncitor.
„Am de luat 280 de milioane ...și dacă nu se rezolvă ieșim în stradă”, adaugă alt muncitor.
„Continuăm până ce se revendică toate drepturile pe care le avem. Până ne primim banii restanți”, spune un muncitor. Peste 200 de milioane ( trebuie sa primesc – n.r.), afirmă alt muncitor.
„Demisia trebuie să o ceară un cadru care este competent. Vulpescu nu are calitate legală să ceară demisia mea”, răspunde Gheorghe Chișcă, directorul Fortus SA Iași.
În acest moment, la uzina de utilaj greu din Iaşi mai lucrează 400 de angajați. Toți spun că au de încasat sume între 20 și 40 de mii de lei, restanţe salariale pe ultimii 3 ani.