Apartamentele din România s-au scumpit cu 50% în ultimii ani. Noii proprietari au "pierdut" o cameră din 2015 până azi

Data actualizării: Data publicării:
apartamente bucuresti
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Preţul mediu al unui apartament din România a crescut cu 47,2% în ultimii opt ani, la nivel naţional, locuinţele nou construite scumpindu-se cu 38%, iar cele vechi, construite înainte de 1977, având un preţ mai mare cu 43% faţă de 2015, conform unei analize realizate de o platformă de imobiliare.

Potrivit sursei citate, în cazul apartamentelor, creşterea este de 38% pentru imobilele din Bucureşti şi de 52% pentru cele din restul ţării, arată analiza realizată pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, care iau în calcul trimestrul III din 2022, faţă de trimestrul III din 2015, anul de referinţă stabilit de INS.

Exemple din piață

Datele colectate de platforma Imobiliare.NET în luna ianuarie a acestui an, pentru locuinţele din Bucureşti, arată o creştere substanţială a preţului de achiziţie în ultimii opt ani. Astfel, valoarea medie a unei garsoniere cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi era de 35.300 de euro în ianuarie 2015, în timp ce în ianuarie 2023 aceeaşi locuinţă se vinde, în medie, cu 51.700 de euro.

În cazul unui apartament cu două camere din Bucureşti, cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi, preţul mediu de vânzare în ianuarie 2015 era de 53.800 de euro, în timp ce în ianuarie 2023 a ajuns la 77.900 euro.

Analiza mai arată că un apartament de 3 camere, cu o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi se vindea, în medie, acum opt ani, cu un preţ de 77.700 de euro. Între timp, valoarea acestui tip de locuinţă a depăşit pragul psihologic de 100.000 de euro şi se vinde în ianuarie 2023, în medie, cu 107.500 de euro.

Creşterea este una consistentă şi în cazul locuinţelor de tip casă sau vilă. Datele platformei imobiliare arată că preţul a crescut cu aproape 24.000 de euro pentru aceeaşi locuinţă. Un imobil cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi se vindea, în medie, cu 146.800 de euro în ianuarie 2015, în timp ce luna aceasta preţul mediu de achiziţie a ajuns la 170.700 de euro.

"Această creştere a preţurilor pentru locuinţele din Bucureşti, dar şi cea la nivel naţional poate fi atribuită unui număr de factori, cum ar fi cererea mare pentru proprietăţi, o economie în creştere şi un acces mai uşor la credite ipotecare. Este important de menţionat că această analiză se bazează pe informaţii înregistrate în ultimii opt ani şi nu poate prezice evoluţia viitoare a pieţei imobiliare în România", se menţionează într-un comunicat al platformei remis, joi, AGERPRES.

O cameră "pierdută" în ultimii 8 ani

Datele analizate arată că, din cauza scumpirii cu aproape 50% a valorii unui imobil în ultimii opt ani, un cumpărător îşi permite acum să achiziţioneze cu o cameră mai puţin decât în 2015. Astfel, dacă în ianuarie 2015 ar fi putut cumpăra un apartament cu 3 camere din Bucureşti cu 77.700 de euro, la începutul acestui an cu aceeaşi suma mai poate achiziţiona cel mult un apartament cu 2 camere.

Chiriile au crescut, dar mai puțin

Piaţa chiriilor pentru locuinţe a fost şi ea influenţată de creşterea preţurilor din ultimii opt ani, chiar dacă nu la fel de puternic precum cea a vânzării de construcţii civile. Astfel, în Capitală, creşterea medie este de 38% în cazul garsonierelor şi de aproximativ 20% în cazul apartamentelor cu 2 camere.

O garsonieră din Bucureşti se închiria în ianuarie 2015, în medie, cu 243 de euro, faţă de 331 de euro în ianuarie 2023. În cazul apartamentelor de 2 camere, creşterea este uşor mai mică, de la 385 de euro la 450 de euro, în ultimii 8 ani.

Datele colectate de platforma de imobiliare arată că persoanele care au locuit cu chirie între 2015-2023 ar fi achitat contravaloarea imobilului în care au stat în această perioadă. Analiza ţine cont de preţul locuinţei în anul 2015, creşterea cu aproape 50% a acestuia şi valoarea chiriei plătite în ultimii 8 ani.

"Dacă între timp ai stat cu chirie, iar chiria anuală în România este minimum 6% din valoarea locuinţei, conform Imobiliare.NET, atunci din 2015 până în 2023 sunt opt ani, adică ai pierdut 48% din valoarea proprietăţii, la care se adaugă creşterea preţului locuinţei cu 47,3%. În concluzie, cine a stat cu chirie din 2015 până acum a pierdut aproape 100% din valoarea proprietăţii în care a stat", a declarat Dragoş Vîlceanu - fondator Asociaţia Brokerilor Imobiliari.

Analiza se bazează pe datele colectate în ianuarie 2023 de la 7.664 de oferte de vânzare şi 10.780 de oferte de închiriere pentru locuinţe din Bucureşti (garsoniere, apartamente cu 2,3, şi 4 camere, case/vile).

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
US comedian and television host Conan O'Brien visits the White House
Conan O'Brien va prezenta a 97-a ediţie a Premiilor Oscar. „Este persoana perfectă pentru această celebrare a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului