Anual, România pierde 15% din PIB din cauza corupției

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-3

În clasamentul corupţiei, România este lanterna roşie. Un studiu comandat de Parlamentul European arată că 15% din produsul intern brut al ţării este pierdut din cauza corupţiei. Pagubele sunt atât directe, prin sifonarea banilor publici, prin licitaţii la care doar firma apropiată statului este conformă, dar şi indirecte: companiile de bună credinţă renunţă să mai participe la licitaţii şi la final rezultă un mediu necompetitiv, în care populaţia plăteşte pentru bunuri şi servicii proaste dar scumpe.

Pe lista neagră a corupţiei din Uniunea Europeană, alături de România mai sunt Bulgaria, Croaţia şi Letonia. E un fenomen întins însă în toată Europa, dar cu varii grade de gravitate.

Studiul arată că preţul corupţiei la nivelul uniunii e cuprins între 179 de miliarde de euro pe an, dar poate urca până la un spectaculos 990 de miliarde. Cea de-a doua sumă e practic de opt ori mai mare decât estimarea făcută în trecut de Comisia Europeană, estimare care nu lua însă în calcul şi pagubele indirecte.

Numai din achiziţiile publice se estimează că se pierd 5 miliarde de euro anual. Şi aici România şi Polonia se remarcă din nou. Raportul subliniază faptul că, de multe ori, în aceste ţări nu se pierd doar banii plătitorilor de taxe români sau polonezi, ci şi banii vest europenilor. În România şi în Polonia se trimit multe fonduri europene şi există riscul ca ele să sfârşească în buzunarul corupţiei.

Problema însă nu e doar de natură economică. Boala corupţiei are inclusiv simptome sociale şi politice. Crima organizată prosperă, statul de drept slăbeşte, iar în tot acest timp inegalitatea socială creşte odată ce unii se îmbogăţesc pe spatele altora.

Corupţia este gaura neagră a economiei europene, dar ar putea exista rezolvări. În raportul comandat de Parlamentul European se propune extinderea mecanismului MCV, de sub care România vrea să iasă cât mai curând. La fel, o idee e înfiinţarea unui sistem online de achiziţii publice la nivelul întregii uniuni, nu doar la nivel statal cum e acum, o mutare ce ar putea reduce pagubele anuale ale corupţiei cu circa 900 de milioane de euro. Alte 200 de milioane ar putea fi salvate dacă s-ar înfiinţa un Parchet Public European.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...