Acţiunile Airbus au început săptămâna în scădere după ce gigantul aeronautic european a anunţat ieri că este investigat de Oficiul pentru Fraude Majore din Marea Britanie.
Arthur Brunner, trader ICF Bank: „Marea Britanie investighează Airbus. Anchetatorii de acolo au demarat procedurile. Însă nu sunt cunoscute deocamdată toate detaliile”.
Potrivit grupului Aribus suspiciunile de fraudă, mită şi corupţie vizează vânzările de avioane comerciale de pasageri. Însă nu se ştie deocamdată în ce ţări a livrat compania aceste aeronave. Primele suspiciuni au apărut încă din aprilie. Airbus a recunoscut atunci că unele contracte de export pentru care a cerut garanţii de stat din partea Marii Britanii au fost încheiate cu ajutorul unor intermediari, fără ca autorităţile să fie înştiinţate.
În urma acestor dezvăluiri agenţiile guvernamentale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au suspendat temporar acordarea de garanţii pentru exporturile Airbus. Existenţa unor intermediari în negocierea unor astfel de contracte nu este privită cu ochi buni de autorităţile occidentale. Asta deoarece există riscul ca în spatele unor servicii de consultanţă să se ascundă de fapt mecanisme de corupţie prin care reprezentanţii unor guverne primesc mita în schimbul acordării de contracte din bani publici. De aceea marile companii sunt obligate să anunţe autorităţile atunci când contractele lor sunt negociate şi încheiate de consultanţi independenţi. Ceea ce Airbus a omis să facă. Însă, cu toate că suspiciunile sunt grave, analiştii spun că aceste anchete rareori ajung la o concluzie.
Chris Beauchamp, analist senior IG: „În mod clar e îngrijorător că există această investigaţie majoră, dar aceste lucruri tind să dureze la nesfârşit. Dacă investigaţia dispare de pe radar, alte lucruri ar trebui să ne preocupe privind Airbus”.
Iar aceasta nu este prima anchetă de corupţie în care este implicat grupul Airbus. În 2014, atât autorităţile germane cât şi cele române au început să investigheze afacerile companiei. În 2004, grupul Airbus, pe atunci denumit EADS, a câştigat un contract de 650 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor României. În urmă cu doi ani, o investigaţie Digi24 arată că valoarea contractului a ajuns la 750 de milioane de euro după semnarea mai multor acte adiţionale. Iar procurorii suspectează că în schimbul acestui contract, unii oficiali români ar fi luat mită prin intermediul firmelor subcontractante. Însă deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.