Cine își cumpără acum un teren agricol se poate îmbogăți. Sau poate sărăci. Nu se știe niciodată. Pentru că oricât de sigură pare în acest moment investiția în pământ arabil, pe piața funciară există câteva dezechilibre vizibile. În ultimii șapte ani, prețurile terenurilor arabile s-au triplat. Este un fenomen normal. Înaintea aderării României la Uniunea Europeană, pamântul era foarte ieftin. Investițiile unor agricultori mari, români și străini, au ridicat prețurile. Pe de altă parte, însă, prețul terenurilor a fost alimentat și de speculații. A fost vehiculată foarte mult în ultimii ani ideea că prețul terenurilor agricole din România va ajunge la un moment dat la nivelul din Occident, unde un hectar poate costa și câteva zeci de mii de euro.
Puțini sunt însă cei care se străduiesc să facă o comparație între terenurile românești și cele din Occident. România are pământ agricol de calitate, dar prost organizat. Parcelele sunt foarte mici, iar marii investitori în agricultură își doresc suprafețe mari, de sute sau mii de hectare. Chiar și așa, unele terenuri cu dimensiuni restrânse par să aibă prețuri exagerate. Economica.net a adunat mai multe oferte publicate de mai mulți proprietari mari de terenuri. Unele parcele, cu suprafețe de 120-130 de hectare, costă între 1.200 și 2.500 de euro pe hectar. Sunt însă și suprafețe mai mici de 100 de hectare, care costă peste 4.000 de euro pe hectar. Desigur, pe lângă suprafață contează și apropierea terenului de șosele sau existența unei infrastructuri de irigații. Însă, după modificările legislative de anul trecut, suprafața a devenit poate cel mai important factor în stabilirea valorii reale a pământului. Comasarea unor parcele mici de teren se face mult mai greu de când proprietarul trebuie să negocieze mai întâi cu vecinii de tarla, arendașii și statul și abia apoi cu un cumpărător din altă parte a țării sau din străinătate.
Totuși, chiar dacă suprafețele mari sunt deja în proprietatea unor agricultori importanți, care nu sunt dispuși să le vândă, iar suprafețele mici sunt greu de comasat, prețul terenurilor agricole ar urma să crească și anul acesta, cu aproximativ 10-15%, potrivit estimărilor DTZ. Estimările pe termen scurt ar putea fi corecte, însă, pe termen lung, rămâne de văzut cât vor mai putea fi susținute aceste scumpiri. Pământul arabil poate fi o investiție mult mai sigură atunci când este cumpărat pentru practicarea unei agriculturi eficiente și nu în scop speculativ.