Aici nu e vorba numai de ploaie, căci nici prin vecini nu a plouat, e mai degrabă vorba de calamitate umană. Haideți să ne uitam la grâu, care nu a fost atât de afectat de secetă ca alte cereale. Producţia de grâu anul trecut a fost de aproape 5,2 milioane tone. Suprafaţa cultivată a fost de aproape 2 milioane hectare. Ca randament al culturii iese un 2,6 tone la hectar pe când în ţări precum Germania şi Franţa s-au obţinut randamente de peste 7 tone la hectarul cultivat.
Dar hai să nu ne comparăm cu nemţii, să ne comparăm cu bulgarii care au scos 3,8 tone la hectar, mult mai bine decât noi.
La porumb situaţia este chiar jenantă şi jumătate din suprafaţă s-a cultivat cu aşa ceva. Productivitatea a fost mai mică decât la grâu, în timp ce Franţa şi Germania au avut cifre şi de 5 ori mai mari. Şi bulgarii au scos un 3,7 tone la hectar.
La floarea soarelui am stat ceva mai bine am urcat de pe ultimul loc pe penultimul cu un randament de 1,3 tone la hectar. Doar Spania a reușit să scoată mai puțin decât noi.
E o situaţie urâtă care pleacă de la faptul că plugul la noi este tras de multe ori de un cal putere, iar la alţii plugul are câteva sute, hrăniţi cu motorină, nu cu iarbă. Secetă a fost mai peste tot. Ok, alţii au irigaţii noi nu am fost în stare. Dar și marii agricultori români au terenuri irigate, că nu lasă lucrurile la voia întâmplării. Sunt multe cauze. Mai ţine producţia şi de ştiinţă de ierbicidare. În România se cam perpetuează starea proastă a agriculturii.
În ultimii ani au intrat cinci miliarde de euro în sectorul ăsta dar îmbunătăţiri serioase nu se văd. Are legătură şi cu perspectiva. De multe ori este căutat tunul. O producţie bună ca să te îmbogăţeşti. De multe ori lipseşte planul pe termen lung. Fără niciun fel de răutate, dar cel puţin în redacţia noastră sunt câţiva oameni care ştiu agricultori care, după producţia record din 2011 au investit profitul din recoltă în noi tehnologii Audi Q7 sau BMW X5. Nu au avut totuşi profit de Lamborghini, cu toate că ar fi fost bine, căci mai face şi tractoare.
Au fost puţin mai trişti în 2012, și nu prea, căci au scos producţie mai slabă, dar s-au scos din preţul mai mare. Așa că a trecut ce e mai greu şi poate că vine ploaia anul aceasta cu producţie mare şi încep iar să câștige. La anul... Dumnezeu cu mila!