Prețul porumbului românesc la export, la maximul ultimilor 8 ani. Urmează scumpiri și la raft

Data publicării:
Imagine de la recoltarea porumbului.
Recolta porumb. Foto: Profimedia Images

Prețul porumbului românesc la export aproape s-a dublat în ultimii 8 ani. Săptămâna trecută, o tonă de porumb a costat peste 240 de euro. Tarifele de la noi din țară sunt în trend cu cele internaționale, iar specialiștii se așteaptă ca aceste creșteri să aducă scumpiri și la alimente. Și în Statele Unite, porumbul se vinde cu aproximativ 50% mai mult acum.

Săptămâna trecută, porumbul românesc s-a vândut chiar și cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preț din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe piețele internaționale.

Daniel Ciuhureanu, agricultor: Au scăzut foarte mult stocurile de porumb pe de o parte, pe de altă parte exsita și o cerere crescută din partea Asiei, China în general cumpără cantități foarte mari de porumb, și iată că zilele acestea porumbul pleacă din port undeva la 250 de euro pe tonă, comparativ cu undeva la 150, 130 în anii din urmă.

România a avut anul trecut o recoltă de 10,8 milioane de tone de porumb, pierzând astfel prima poziţie în clasamentul celor mai mari producători din Uniunea Europeană. În 2018 şi 2019 am fost fruntași cu recolte de 17-18 milioane de tone.

Cătălin Ionescu, agricultor: Preţul în port la Constanta este influențat doar de prețul pe bursă, prețul pe MATIF, în cazul nostru, în cazul Europei, deși în emisfera sudică a fost un an bun, și cei din emisfera sudică au făcut producții bune, totuși prețul a rămas destul de mare, parțial de neexplicat. E clar că cineva cumpără porumb pe preț bun în lume, și e absolut normal ca cineva în România să vândă porumb profitând de diferența de preț.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Specialiştii spun că preţul de vânzare al porumbului care va fi recoltat în acesta toamnă, porumb care abia acum a fost însămânțat, va fi similar cu cel al grâului. Lucru rar întâlnit, susţin agricultorii.

Chiar dacă în această primăvară a plouat mai mult, fermierii spun că seceta de anul trecut se simte în culturile însămânțate acum.

Agricultor: Deocamdată porumbul a răsărit, dar mai e mult până la cules, deocamdată nu avem garanția că vom ajunge să facem producții semnificative anul ăsta.

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că în acest an România va produce în jur de 13,1 milioane de tone de porumb.

Reporter: Dana Costache / Operator: Marian Munteanu

 

Partenerii noștri