Porcii „somon”, mai des întâlniți pe rafturile din magazine. Programul lui Petre Daea ca să resuciteze rasa Mangaliţa

Data publicării:
porci de mangalita

Veste apetisantă pentru amatorii de ceafă de porc la grătar. Sunt şanse să găsim mai des în magazine carnea unei rase care nu provoacă boli de inimă şi nu îngraşă: purceii de Mangaliţa sunt consideraţi egalii somonului, spun nutriţioniştii. Acum nu prea se vând, dar Ministerul Agriculturii a pus deoparte un milion de euro ca să dea subvenţii fermierilor ce cresc animale pentru fripturi gustoase şi sănătoase.

Fermierii români au început să abandoneze rasă Mangaliţa, spre deosebire de unguri, care au intuit potenţialul ei şi acum sunt printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangaliţa, cu preţuri de peste 80 de euro kilogramul.

Nu a fost cerere şi mai ales la noi aici la sat nu prea credea lumea în mangaliţa, zicea că nu prea e bună carnea, nu prea ştiau ţăranii care e treaba cu carnea de Mangaliţa”, spune Mihai Viloi, furnizor porci.

Programul gândit de ministerul Agriculturii care vrea să resuciteze rasa pur românească răsplăteşte cu 250 de lei pe un fermier care dă gratuit un pui de porc de Mangaliţa altui crescător de animale. Acesta este obligat să crească purceii până se rotunjesc la 130 de kilograme şi să vândă jumătate dintre ei unui abator. Banii pentru ceilalţi îi rămân lui.

Pe lângă calităţile gustative ale acestui porc, avem şi calităţi curative, nu degeaba îi spune porcul somon sau uleiul de măsline pe patru picioare”, spune Daniel Limbăşan, procesator carne de porc mangaliţa.

Medicii confirmă: carnea porcului de Mangaliţa conţine acizi grași de tip omega şi puţin colesterol, de aceea se pot înfrupta din ea şi bolnavii de inimă, cărora cardiologii le interzic fripturile de purcel. Ministrul Agriculturii speră că subvenţiile îi vor convinge pe crescătorii de animale să repopuleze fermele cu această rasă.

Avem buget. Sunt peste 4 milioane, deci peste un milion de euro. Dorim ca această rasă să se înmulţeasca”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Preţul jambonului de Mangaliţa ajunge la 70 de lei kilogramul, muşchiul afumat costă 85, iar ceafa 90.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...