Președintele asociației Pro Agro, Arion Ionel, a declarat la Digi24 că sunt județe în estul țării de unde fermierii nu vor recolta nimic, așa că este necesară declararea stării de calamitate în acele zone, astfel încât ei să nu mai plătească taxele pentru recolta nerealizată. Ministrul Agriculturii Petre Daea a intervenit la rândul său și a precizat că a văzut care este situația în zece județe și că va prezenta o soluție astfel încât fermierii să nu fie penalizați.
Arion Ionel: Culturile de primăvară sunt afectate, sunt pierderi foarte mari la porumb și floarea soarelui. Pe anumite areale e posibil să nu se recolteze nimic. La culturile de toamnă, grâu, rapiță, orz, au fost culturi foarte mici.
Trebuie declarată starea de calamitate pentru că asta e situația din teren. Va trebui să intervenim pentru fermierii care nu recoltează nimic. Am cerut asta și în 2020, nu s-a întâmplat nimic. După un an, ei întâmpină aceleași probleme. În acele zone nu se recoltează absolut nimic.
Am cerut să se înființeze comisii de constatare a pagubelor, în unele zone s-au înființat, în altele nu. Pagubele trebuie evaluate pentru că fermierii vor trebui să răspundă pentru investițiile făcute, dar nu au realizat recoltele. Ei vor trebui să plătească taxe și impozite, dar nu vor avea de unde, dar, prin declararea stării de calamitate pot fi absolviți de plățile pe care ar trebui să le facă în viitor.
Petre Daea: Autoritățile l-au auzit, terenul spune ceea ce dumnealui afirmă acum - starea culturilor e afectată sau vegetația culturilor e afectată de lipsa de apă datorită temperaturilor ridicate asociate cu lipsa de apă din sol.
După depunerea jurământului, am plecat în țară vineri după-amiază, să văd cea mai afectată zonă a țării. În două zile am văzut 10 județe, am vorbit cu fermierii, am tras concluzii.
Soluțiile la fața locului le-am discutat cu fermierii.
După 24 de ore deja avem un ordin modificat, îi mulțumesc colegului de la Interne care a înțeles chemarea noastră, am semnat un ordin comun, o să îl comunic prin videoconferință cu structurile teritoriale – să le asigurăm libertatea de a decide la fața locului, și unde plantele sunt calamitate total, să intre la recoltare pentru a fi folosită masa vegetativă în zootehnie și să lase terenul liber pentru pregătirea anului viitor, așa că ei să nu fie penalizați de APIA.
Arion Ionel: De ce trebuie de fiecare dată să facem atât de multe eforturi când lucrurile sunt în regulă?
Petre Daea: Nu a fost niciun efort pentru mine, nu am primit nicio solicitare îndemnul a fost dat de reflexul unui inginer care a discutat în teren. Nu e cale de dispută, ci cale comună de a trece peste acest episod extrem de delicat. Înțelegem rolul și rostul, ne apucăm de treabă pentru a putea depăși această situație delicată.
Fermierii cer Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să declare stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Ei susțin că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate până la 80%.
Editor : G.M.