Fermierii din estul țării se confruntă cu un scenariu demn de Hitchkock. Culturile le-au fost atacate de ciori, coțofene și grauri. Păsările nu caută doar hrană, ci și apă și pentru că nu o găsesc au spart instalațiile de irigație.
Cochirleanca, județul Buzău
Fermier: Aici sunt ciupite de coțofene, mai vin și ciorile. Ele vin la apă.
Astfel, se pierd materiale costisitoare, iar producția de legume are de suferit.
Fermier: De fiecare când reparăm, ele vin, mai ales în locul unde s-au învățat. Cea mai mare pagubă e la folii. Cel puțin 15 mii de lei costă o folie pe un solar. Și nu avem decât vreo 15 mari. S-au înmulțit foarte mult, în general coțofenele.
Siliștea, județul Brăila
În localitatea Siliștea, din județul Brăila, ciorile au distrus 30 de hectare dintr-o cultură de floarea-soarelui
Dan Tudose, fermier: E un an atipic. Pe lângă secetă, e un an în care am fost atacați de ciori, care au distrus în proporție de 90% această recoltă de floarea-soarelui. Pe lângă ciori, apar și grauri, care fac un dezastru.
Fermierul a pierdut anul acesta 7.500 de lei la fiecare hectar distrus de înaripate. Nu e singurul. Zeci de alți agricultori din zonă se plâng de aceleași probleme. Cu toții cer autorităților să găsească o soluție în fața atacului păsărilor.
Traian Cismaș, director executiv Direcţia pentru Agricultură Județeană Brăila: Măsurile sunt cele clasice, prin producerea de zgomot. Sunt tunurile pe bază de gaz. De împușcat, nu e voie. Cu sperietori. Alte metode nu au la îndemână fermierii.
Ciorile sunt protejate prin lege, însă sunt situații în care Ministerul Mediului stabilește anumite cote de vânătoare pentru aceste păsări.
Reporter: Georgiana Iuzic / Operator: Costică Pogonaru
Editor : Liviu Cojan