Harta României se înroşeşte pe măsură ce pesta porcină ajunge în mai multe exploataţii şi ferme

Data publicării:
crescatorie de porci
Foto: GettyImages

Sacrificarea celor 140.000 de porci de la cea mai mare fermă din ţară s-a amânat pentru mâine. La ferma din Brăila, au fost semnate primele hârtii şi este aşteaptată autorizația pentru uciderea animalelor. Soluţii nu prea există pentru a salva industria de profil, aflată în prag de colaps. Asociaţiile agricole se aşteaptă ca de Crăciun, pe rafturile din magazine să ajungă produse din carne de porc şi carne proaspătă din Germania şi Spania.

Harta României se înroşeşte pe măsură ce pesta porcină africană ajunge în mai multe exploataţii şi ferme mici. Deşi virusul este confirmat doar în 11 judeţe, pericolul este unul uriaş. Nu există vaccin, iar singura soluţie este sacrificarea porcilor. A fost luată această măsură deja în cazul a 118.000 de animale, dintre care 50.000 din curţile oamenilor.

Săptămâna aceasta începe sacrificarea altor 140.000 de porci din ferma din Gropeni, judeţul Brăila, cea mai mare din ţară şi a doua ca mărime din Europa.

Cătălin Jataruc – veterinar la fermă: „Aştept avizul de la autorităţi pentru a autorizare incinerarea şi îngroparea”.

Dar la orizont nu se întrevede nicio soluţie pentru rezolvarea situaţiei porcilor morţi şi aruncaţi în Dunăre, despre care se bănuieşte că ar transmite boala mai departe.

Ciprian Cosmin - director al APM Brăila: „Am întrebat şi pe cei de la DSVSA şi DSP şi mi-au spus că nu există nicio posibilitate de a indentifica acest virus în Dunăre”.

În toată ţara avem peste 700 de cazuri de pestă porcină africană.

Emil Dumitru - preşedinte al ProAgro: „Porcii mistreţi au pătruns în Deltă undeva la sfârşitul lunii mai datorită presiunii făcute de autorităţile din Ucraina care au vânat absolut totul, Bulgaria reuşeşte să facă un gard de 100 de km, noi nu am reuşit să facem un gard în Delta Dunării.”

Până la apariţia pestei, numărul porcinelor din ţara noastră era de 4,4 milioane.

Doar în gospodăriile populaţiei avem 1,4 milioane de porci. Aceştia reprezintă 22% din consumul total de carne de porc. Restul vine din fermele mari şi din import.

Crăciunul nu se arată prea îmbelşugat anul acesta. Deja mai bine de 50% din cantitatea de carne de porc de pe mesele românilor provine de la crescători străini.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...