Agricultorii sunt disperați. Nu mai fac față cheltuielilor pentru recoltă din cauza scumpirilor de la pompă. Pentru a cultiva pământul au nevoie de mult combustibil și spun că subvenția de 50 de bani pe litru nici măcar nu se simte în comparație cu prețurile carburanților care continuă să crească. Din cauză că nu reușesc să își acopere costurile, unii fermieri abandonează pământul.
Pe lângă seceta, care oricum a înjumătățit producția de anul acesta din agricultură, prețul combustibilului dă mari bătăi de cap fermierilor.
Ioan Mătieș, fermier: Prețul la motorină în agricultură este exagerat de mare. Cei din occident au găsit forme de sprijin a agricultorilor.
Familia Mătieș administrează zeci de hectare de grâu, ovăz, rapiță și porumb în comuna Mireșu Mare, județul Maramureș. De când motorina a trecut de 9 lei/litru, în contabilitate... nu mai ies calculele. Subvențiile oferite de stat sunt insuficiente, spun fermierii.
Ioan Mătieș, fermier: Să știți că ajută, nu că nu ajută, însă nu este suficient, pentru că motorina nu ar trebui sa depășească, pentru fermieri, 2,5 lei - 3 lei. Pe lângă faptul că ai riscul, cum e și seceta de anul asta, mai avem și alte riscuri. Riscul creșterii combustibilului, riscul creșterii imputurilor.
Din cauza scumpirilor în lanț, de la un an la altul, tot mai multe terenuri agricole rămân nelucrate.
Bărbat: Tare scumpă motorina asta, 10 lei litrul de motorină. Și apoi arat, discuit, semănat, sunt foarte scumpe toate. Mulți abandonează pământul...
Femeie: Motorina, benzina, toate-s scumpe. Ne descurcăm cum putem, Creștem 1 leu, 2, dar nu prea. Zicem la început, după aia lăsăm din pret, că nu avem ce face. Subvenția de 50 de bani la litru e nimica toată!
În paralel, fermierii înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură beneficiază și de o subvenție suplimentară la combustibil, de aproximativ 1,6 lei/litru.
Reporter: Ioana Mihalca / Imagine: Sebastian Codrean
Editor : Liviu Cojan