Protest cu utilaje agricole la Iași. Fermierii au mărșăluit 15 kilometri prin oraș, până la Prefectură. Sunt nemulțumiți de subvențiile insuficiente, după un an în care culturile au fost calamitate din cauza vremii. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că riscă să își închidă afacerile, în condițiile în care în 2020 nu au reușit să facă deloc profit pentru că au pierdut mare parte din recolte.
Mai bine de 70 de fermieri au plecat în convoi cu tractoarele de pe șoseaua de centură a Iașului către Prefectură. Prin acest protest inedit au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la subvențiile insuficiente, după un an agricol catastrofal.
Cristian Isac, fermier: Până la București mergem, și chiar mai departe, până o să ni se dea toate drepturile pe care le avem.
Fermierii au fost despăgubiți pentru culturile de toamnă, dar nu și pentru cele de primăvară când s-au confruntat cu seceta și au pierdut mare parte din producție.
Teofil Bălteanu, organizatorul protestului: În anul precedent pierderile au fost situate între aproximativ 30-40% până la 100%.
Ion Noținer, fermier: Nu suntem sprijiniți de stat pentru a depăși criza care ne-a afectat culturile agricole în anul 2020. Culturile care au fost cel mai grav afectate în anul 2020, culturile de primăvară, au fost: culturile de porumb, culturile de floarea soarelui, de soia, lucerna.
Aproape jumătate dintre fermierii din Moldova spun că sunt în pragul falimentului. În ultimul an cifrele de afaceri au scăzut cu procente ce variază între 40 și 90%.
Ionel Isar, fermier: Anul agricol prost și cu pandemia unde consumul a scăzut foarte mult, ne-au dus la incapacități de plată, având în vedere că noi am luat în calcul și acești bani pe care nu i-a promis ministerul. După luni de zile ne-am trezit că suntem executați de bănci.
Cezar Musteață, fermier: Marea durere a noastră e că nici să irigam nu sunt posibilități. Statul nici să folosești apa din sol nu te lasă să o folosești. Noi vrem o soluție, vrem un RCA pe secetă.
Cu veniturile diminuate semnificativ, fermierii spun că acum sunt în imposibilitatea de a achiziționa semințe îngrășăminte și pesticide. Timp de mai bine de jumătate de oră tractoarele în mers au claxonat in fata Prefecturii din Iași.
De asemenea, fermierii din Constanța s-au solidarizat cu cei din Moldova și au organizat un protest cu 40 de tractoare. Proteste asemănătoare au fost în Vaslui și Botoșani.
Editor : G.C.