Neaplicarea facturării la șapte zile și menținerea în relațiile producător-retailer a unor taxe și comisioane ascunse sunt principalele nemulțumiri ale fermierilor, reclamate de aceștia Federației Naționale Pro Agro.
Linia Verde, inițiativă prin care furnizorii pot sesiza conducerii Federației Naționale Pro Agro toate abuzurile supermarketurilor, arată existența a două principale nemulțumiri ale fermierilor români în relația cu supermarketurile, potrivit Agrointel.ro.
Acestea sunt neaplicarea facturării la șapte zile și menținerea în relațiile producător-retailer a unor taxe și comisioane ascunse. Fermieri spun că este încălcată flagrant legea 150/2016 de modificare a legii 321/2009.
Federației Naționale Pro Agro a decis să îl sesiseze pe premierul Dacian Cioloș și pe ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu, pentru a lua măsuri și a pune în aplicare o lege votată de Parlament și promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis.
Situația de față de duce la falimentul multor producători români, spun fermierii. ”Situația în fapt la nivelul relației dintre producători și marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount, etc, însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe și servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% – 60% din prețul produselor. Suplimentar, se solicită un procent (aproximativ 1%) care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată care nu se respectă.
De asemenea, marile magazine nu respectă niciuna dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligația de a efectua recepția produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităților al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întarzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată.
Pro Agro cere începerea controalelor și sancționarea celor care nu respectă condițiile legii. ”Considerăm că unica soluție este anularea tuturor înțelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative. Prin acest sistem de reduceri impuse în mod unilateral se ajunge la situația în care multe categorii de produs se vând sub costul de producție. Anularea convențiilor semnate se impune având în vedere că acestea au fost asumate sub presiunea stocurilor de marfă perisabile dar și ca urmare a faptului că marile magazine au blocat plățile restante până la acceptarea noilor condiții”, spun fermierii.