Fără precedent: Dunărea a secat în aprilie. Autoritățile din Dolj le recomandă localnicilor să facă economie la apă

Data publicării:
dunarea
Nici n-a venit încă vara că deja Dunărea a secat. Foto: Captură video

Nici n-a venit încă vara că deja Dunărea a secat. În localitățile din Dolj, oamenii sunt deja sfătuiți să fie cumpătați cu apa. Să nu o folosească la irigații pentru că în caz contrar nu vor avea apă de băut. Localnicii spun că este fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum ca Dunărea să sece în luna aprilie.

În localitățile de pe malul Dunării, agricultura se face cu greu. Seceta extremă, care persistă de câțiva ani în zona Olteniei, dar și lipsa sistemelor de irigații, îi obligă pe fermierii din zonă să renunțe la culturi.

Fermier: Pânza de apă freatică s-a dus foarte jos. Odată se iriga cu sistemul de irigații care ducea până aici. Aici e ultimul hidrant care mergea cu apă din Dunăre. Odată ce s-a stricat sistemul de irigație, ne-am axat pe bălți, pe fântâni forate, dar acum, cu seceta accentuată, nu mai avem ce să mai... Acum 15, 20 de ani, nivelul apei, aici, la balta respectivă, era cu cel puțin 4 metri înălțime, nivelul apei. Pe anii ce au trecut, a scăzut, a scăzut, tot a scăzut. Au dispărut și peștii din apă, trestia și stuful este la el acasă.

Și nu este singurul fermier din județul Dolj aflat în această situație.

Fermier: Udăm din canale, canalele seci, apa scade, pânza freatică din fântâni tot așa. Foarte greu.
- Cum o să mai faceți agricultură în aceste condiții?
- Dacă om mai face, dacă se mai pune, dacă nu... Și cel de sus, dacă nu, nu mai punem.

Dacă în anii trecuți, în această perioadă, autoritățile locale vorbeau de inundații, pentru că apa Dunării ajungea și în pădurea din apropiere, acum vorbesc, tot mai des, de secetă, iar veștile pe viitor nu sunt tocmai bune, pentru că nu sunt anunțate precipitații.

Sorin Sandu - primarul comunei Călărași: Este fără precedent seceta, dar fără precedent este și faptul că într-o lună aprilie în care Dunărea, de regulă, ieșea din matcă, iar peștii depuneau icre în zona de pădure, de fapt, Dunărea acum se află foarte jos și să ne mai gândim că încă nu au pornit stațiile principale de pompare de la Cetate, de la Nedeia, de la Dăbuleni și care vor mai fi în aval. Când vor porni și acele stații și vor trage apă pentru a pompa în terenurile neirigate, Dunărea o să sacdă dramatic și nu știu dacă va putea să asigure nivelul.

Autoritățile le recomandă oamenilor să facă economie la apă, astfel încât să rămână suficientă pentru consum.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri