Vom avea fructe mai puține și, implicit, mai scumpe, anul acesta. Din cauza căderilor masive de zăpadă, numai în județul Gorj, mii de pomi fructiferi s-au rupt şi, cel puţin 3 ani de acum înainte, nu vor mai rodi. Din păcate, mulți dintre producători nu și-au asigurat livezile și, cum de vreo compensație din partea statului nici nu poate fi vorba, oamenii vor rămâne cu pagubele. Sau vor încerca să reducă din pierderi, crescând prețul fructelor.
În aceste zile, agricultorii calculează pagubele provocate de ninsori. Cel mai mult au avut de suferit pomii fructiferi, ale căror ramuri au cedat sub greutatea gheţii ori a zăpezii. Sunt şi copaci care au fost pur şi simplu scoşi din pământ.
Agricultor: Nu se mai poate face nimic. Deci ăsta, la primăvară, trebuie curăţat de aici. Nu o să mai avem roade din acest pom. N-avem ce să mai salvăm din ei. Ce să salvăm? Câteva crenguţe?! Asta e nimic.
Pentru Ion Cotojman, 70% din recolta pe care spera să o aibă în livezi e compromisă.
Agricultor: Uitaţi-vă aici. Deci se vede că nu sunt uscaţi. Deci prunii au fost sănătoşi, dar din cauza zăpezii, s-au rupt.
Agricultor: Pe toată zona la fel este. În special prunii, care au fost mai în vârstă, sunt foarte dărâmaţi. Chiar i-a smuls din rădăcini.
Liviu Cotojman, primarul localităţii Roşia de Amaradia: Imaginea e una apocaliptică. Asta înseamnă că, în viitori ani, cetăţenii din Roşia de Amaradia îşi cam iau gândul de la fructe.
Vasile Cochină, inginer horticol: Fructe mai puţine. Pentru anul ăsta, gata. Poate peste doi ani
Vestea şi mai proastă vine din partea autorităţilor.
Virgil Drăguşin, consilier Direcţia pentru Agricultură Gorj: La nivelul instituţiei, nu se acordă despăgubiri pentru astfel de pagube. Sigur, dacă vreunul dintre ei a avut asigurarea plantaţiilor respective, pot apela la societatea de asigurări.
Agricultorii spun că e cea mai gravă situaţie înregistrată în judeţul Gorj în ultimii 20 de ani.