Agricultorii au rămas cu ochii în soare în sudul ţării. În Dolj, sute de hectare de roşii, ardei şi vinete sunt pârjolite de arşiţa din ultima vreme. În unele zone n-a mai căzut un strop de ploaie de câteva luni, aşa că agricultorii, care în anii trecuţi vindeau tone de legume pe piaţă, acum se tem că n-au nici măcar cu ce să-şi prepare propriile conserve.
La Moţăţei, în Dolj, n-a mai plouat de două luni. Arşiţa a uscat toate grădinile cu legume. Marin Pîrvan a cultivat o jumătate de hectar cu ardei pe care voia să-i vândă la piaţă. Acum numără banii pierduţi.
Marin Pîrvan, agricultor: „Cred că nu scoatem nici la jumate ce-am investit în culturi. N-a fost... au mai fost temperaturi, dar ca anul ăsta n-a existat, aşa să afecteze în totalitate aproape cultura de ardei.”
În aceaşi situaţie sunt aproape două mii de cultivatori din Moţăţei. Oamenii se tem că anul acesta nu vor avea legume nici pentru conservele de iarnă.
Agricultor: “Ce să mai adunăm, că sunt toate pălite. Sunt toate aşa. Le-am udat şi cu aspersoarele şi cu picurarea. Am cules de două ori din ele aici, tone întregi scoteam, dar dacă n-a avut producţie... S-a uscat, s-a pălit.”
Agricultor: “De când punem grădină niciodată nu am avut ce avem anul ăsta. Nu ştim dacă reuşim să ne putem pentru noi, pentru iarnă, câteva borcane. Deci, mi-e şi ruşine să mă uit la ardeiul ăsta. Am băgat o grămadă de bani, am investit şi n-o să scoatem nimic.”
În Moţăţei sunt peste 150 de hectare cultivate cu legume. Trei sferturi sunt distruse şi niciunul dintre producători nu are asigurare pentru culturi.
Constantin Enea, primarul comunei Moţăţei: „Dacă luăm în calcul că până la ora asta s-a recoltat cam 25% din producţia de roşii, ardei, vinete, ce-a mai rămas, restul de 75% este complet calamitată.”
Agricultorii care au câmpuri întregi distruse pot primi despăgubiri de la stat, dar trebuie să ceară autorităţilor locale comisii de anchetă care să constate pagubele.