Din octombrie, România poate exporta porci vii în Uniunea Europeană după 13 ani de interdicţie. Vânzările de animale în spaţiul comunitar au fost oprite în 2003, din cauza pestei porcine. Liberalizarea pieţei nu va ajuta însă prea mult afacerile crescătorilor. Şi nici contextul nu e favorabil: în Ucraina şi în Moldova sunt focare de pestă porcină africană.
Gheorghe Saghin este unul dintre crescătorii care vor avea de câştigat de pe urma ridicării interdicţiei de export.
Gheorghe Saghin, crescător de porci, din Bacău: „Hotărârea este binevenită, chiar dacă noi, producătorii mici, să zicem că nu o să putem face export de carne de porc, deocamdată, e bine pentru că o să facă export firmele mari, fermele mari şi nouă o să ne rămână piaţa internă la dispoziţie”.
Condiţiile sunt dure pentru cei care vor să exporte: porcii trebuie să aibă analizele la zi, iar fermele trebuie să respecte reguli stricte de biosecuritate.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: „Cam 40 la sută din fermierii din România ar putea fi eligibili”
Nici chiar aceştia nu vor putea să trimită imediat porcii la export.
Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: „Trebuie să găsim parteneri, să avem relaţii comerciale corecte”.
Până atunci, autorităţile vor să simplifice procedurile de export.
Radu Roatiș Chețan, preşedintele ANSVSA : „Fermierii vor putea să îşi facă prelevările de sânge şi electronic vor primi în 48 de ore rezultatul analizelor”
Oficialii industriei cărnii nu cred însă că exporturile vor lua avânt, asta pentru că România importă jumătate din carnea necesară consumului, de 11 milioane de porci pe an.
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: „Nu ştiu dacă exportul de animale în viu va fi rentabil, habar nu am, nu cred, dar dă bine”.
E cerere mare de carne românească din Coreea de Sud şi Japonia. Însă planurile crescătorilor riscă să se prăbuşească sub ameninţarea pestei porcine africane din ţările vecine, pentru care nu există vaccin.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Odată intrată în ţară maladia nu ar face decât să aducă pierderi enorme, mai ales la producătorii comerciali, dar sigur, şi în gospodăriile particulare”.
În România mai sunt astăzi doar 4,66 milioane de porci, adică o treime din ce se creştea acum 26 de ani.