Roșia românească de toamnă-iarnă nu are piață și merge la gunoi. Un fermier din Colibași, Giurgiu, se pregătește să arunce peste 15 tone de roșii, iar ca ca el fac mulți. Pe malul Argeșului zac zeci de tone de roșii aruncate. În cel mai mare bazin legumicol de lângă București, fermierii care au mizat pe roșia târzie au deja pagube de zeci de mii de lei fiecare.
Roșiile aruncate au fost plantate după ce ministerul Agriculturii a anunțat că premiază cu 2.000 de euro fiecare legumicultor care scoate pe piață tomate coapte între noiembrie și decembrie. Mii de fermieri s-au apucat de treabă, dar acum, la recoltare, s-au trezit că n-au unde să-și vândă marfa.
Mihai are 25 de ani, cultivă legume în solarii cu familia. Stimulentul anunțat de minister și speranța unui profit bun l-au făcut să mizeze pe tomată. Acum regretă. Trebuie să arunce la gunoi patru solarii de roșii, a câte trei-patru tone fiecare.
Mihai Stoica, fermier: "Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei - patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul că deja a venit iarna. Programul ăsta e făcut să ne blocheze, să ne distrugă, nu să ne încurajeze, fiindcă n-avem cui vinde. Ne încurajezi să cultivăm tomate, dar n-avem cui le vinde".
La o răspântie distanță de ferma lui Mihai sunt solariile lui Vasile. Nici el n-are unde să-și vândă roșiile și se pregătește să le arunce.
Vasile Ciulacu, fermier: "Le arunc, n-am ce să le fac. Am peste zece mii de lei până acum, pierdere numai la astea, de când le-am cultivat. Am dat trei mii și cinci sute numai pe sămânță. Să oprească importurile, să nu mai importe de afară, să putem să vindem și noi".
Drama roșiei românești de toamnă-iarnă o trăiesc toți legumicultorii din Colibași, Giurgiu și Vidra, Ilfov.