Comisia Europeană încearcă să evite o criză privind aprovizionarea cu fructe şi legume proaspete. De aceea a luat noi măsuri pentru a asigura libera circulaţie a lucrătorilor critici, printre care se numără şi muncitorii sezonieri din agricultură. Reprezentanţii magazinelor asigură că în acest moment stocurile de alimente sunt suficiente.
Agricultura la nivel european va fi afectată de criza provocată de noul timp de coronavirus. Producătorii s-au plâns că nu mai au forţă de muncă. Mulți dintre culegătorii care lucrau în mod normal în Occident sunt români. Comisia Europeană încearcă să reducă efectele pandemiei.
Comisia Europeană le recomantă statelor membre să faciliteze trecerea lucrătorilor din domeniul agriculturii pentru a putea asigura în continuare cultivarea, îngrijirea dar și culegerea fructelor și legumelor. În momentul de față sunt țări care nu mai pot desfășura aceste activități, majoritatea lucrătorilor sezonieri provenind fie din Polonia, fie din România, țări care au blocat circulația cetățenilor. Printre țările afectate se număra Spania și Germania care avea peste 300.000 de lucrători sezonieri veniți din afara țării pentru a lucra în zona agricolă.
Ministrul Agriculturii a declarat pentru Digi24 că la nivel european se caută soluţii pentru diminuarea acestor efecte, însă problema o ridică fructele şi legumele care nu se cultivă pe continentul nostru.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Fiecare stat membru va fi afectat de această criză și contează foarte mult cât de mult durează această criză. Sigur că s-au rastrâns în general asupra economiei și a agriculturii și industriei alimentare, inclusiv al comerțului cu alimente. Cu siguranță că mai ales pentru fructele care vin din alte zone decat UE, vorbim de fructe care nu se pot produce în UE, va fi o problemă în aceasta perioadă.
Reprezentanţii marilor magazine vor să îi liniştească pe români. Stocurile de mâncare sunt suficiente. Ei recunosc că a apărut o problemă în ceea ce priveşte produsele de igienă şi asta deoarece a crescut cererea foarte mult.
George Bădescu, director executiv AMRCR: Pentru moment, nivelul stocurilor e îndestulător, aprovizionarea se face ritmic pentru majoritatea produselor. În ce privește și alte aspecte colaterale, în afară de transport care să zicem că s-a stabilizat prin crearea acestor - culoare, intervine și o altă problemă referitoare la șoferi. Rămân dificultăți în ce privește produsele igienico-sanitare. Cererea era foarte mică înainte, dar ulterior toată lumea a dorit să găsească rapid surse de aprovizionare.
Uniunea Europeană a creat deja culoare verzi prin care transportatorii de mărfuri să poată circula în timpul pandemiei şi să asigure stocurile din blocul comunitar.
Editor web: Liviu Cojan