Cioloş: Guvernul a scăpat complet de sub control răspândirea pestei porcine africane. Este extrem de grav
Fostul premier Dacian Cioloş spune că Guvernul a scăpat complet de sub control - pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic - răspândirea pestei porcine africane, iar consecinţele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică şi cea alimentară locale. El afirmă că un întreg sector zootehnic şi alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul naţional, cât şi din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenţă. "Aşa se întâmplă când laşi gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoţaţi în funcţii pe cu totul alte criterii decât cele profesionale", spune Cioloş, fost comisar european pentru agricultură.
"Din păcate, Guvernul a scăpat complet de sub control - pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic - răspândirea pestei porcine africane. Consecinţele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică şi cea alimentară locale. Aşa se întâmplă când laşi gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoţaţi în funcţii pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. Un întreg sector zootehnic şi alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul naţional cât şi din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenţă.
Citiţi şi:
Sute de focare în România. Ce înseamnă pesta porcină şi cum influenţează sănătatea omului
Dacă profesioniştii din minister şi agenţii nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba măcar acum, când deja este târziu, consumatorii şi instituţiile de pe piaţa europeană îşi pot pierde încrederea în produsele agroalimentare româneşti pentru că va exista suspiciunea că nu suntem în stare să gestionăm crizele şi am putea pune în pericol consumatorii europeni", a scris Dacian Cioloş, vineri seară, pe Facebook.
Fostul premier spune că răspândirea epidemiei la scara actuală era evitabilă dacă se luau câteva măsuri rapide şi eficiente, una dintre acestea fiind ca prim-ministrul Dăncilă să înfiinţeze o celulă de criză atunci când a apărut prima suspiciune de pestă porcină în Delta Dunării, pentru că premierul are în coordonare directă ANSVSA, el afirmând că instituţia nu se află în coordonarea Ministerului Agriculturii pentru că aşa crede PSD că o poate controla politic mai eficient.
Cioloş spune că răspândirea epidemiei putea fi evitată şi dacă cei responsabili ar fi pus în aplicare de îndată măsurile preventive prevăzute în HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populaţia şi fermierii, dacă cineva ar fi luat bunele practici din experienţa ANSVSA în 2016 şi le-ar fi adaptat la situaţia de faţă, dacă directorul actual al ANSVSA şi-ar fi amânat vizita în China programată chiar în momentul apariţiei bolii în Deltă pentru a coordona eficient echipele din teren. "Când s-a întors din vizita externă a constatat că epidemia “a avut o evoluţie agresivă”, chiar “explozivă” fix după 9 iunie, momentul în care a revenit în ţară. Din păcate, virusul pestei porcine africane fusese semnalat în Tulcea înainte de plecarea dumnealui în China", spune fostul premier.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Potrivit acestuia, răspândirea epidemiei de pestă porcină putea fi evitată dacă actualul guvern ar fi implementat procedurile pe care specialiştii din Guvernul pe care el l-a condus le-au aplicat în momentul în care a existat un alt pericol la graniţa României cu Bulgaria, în cazul dermatozei nodulare la bovine, maladie a cărei introducere în România a fost prevenită cu succes. Autorităţile din ţara vecină au ucis şi îngropat atunci peste 10.000 de capete de bovine, efortul financiar al Bulgariei a fost foarte mare la acel moment şi, prin măsuri de urgenţă luate la graniţă, inclusiv prin interzicerea intrării de produse lactate din ţara vecină, a fost evitată răspândirea epidemiei şi în ţara noastră, susţine Cioloş.
El mai afirmă că o altă măsură era ca Guvernul să ceară la timp DG Agri şi DG Sante din cadrul Comisiei europene sumele necesare pentru măsurile de prevenţie şi eradicare a bolii, precum şi sumele pentru despăgubirea fermierilor şi dacă ar fi solicitat sprijin pentru stocarea cărnii de porc provenită din fermele neafectate din zonele declarate focar, unde se fac sacrificări preventive şi unde carnea poate fi consumată dacă i se asigură trasabilitatea, mecanism financiar introdus în perioada în care am fost comisar european.
"Acum, după ce Guvernul a realizat că numărul focarelor creşte, iar răspândirea virusului pare a fi scapătă de sub control, responsabilii politici au trecut la măsuri extreme care vor afecta economic şi fermele care puteau fi salvate. De la nepăsare au trecut la modul precipitat şi pompieristic pentru a salva aparenţele că “se luptă” cu epidemia. În al 12-lea ceas conducerea politică a guvernului ar trebui să lase oamenii competenţi din domeniu să se exprime, să-i asculte şi să-i dea la o parte pe cei care prin incompetenţă şi superficialitate au adus lucrurile în situaţia de faţă", mai afirmă fostul comisar european pentru agricultură.
El spune că fermierii sunt furioşi, pe bună dreptate şi că a primit mai multor recaţii ale acestora, care spun că “autorităţile nu au respectat prevederile HG nr 830 din 2016 şi că au acţionat după bunul plac, ineficient, fiecare cum a crezut de cuviinţă” sau că "au decis să decimeze tot dacă într-o gospodărie este suspiciune de PPA, ceea ce a indus o stare de teamă în rândul populaţiei din mediul rural".
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, vineri, un nou bilanţ al epidemiei de pestă porcină africană, anunţând că există 547 de focare în 98 de localităţi, în creştere faţă de ultimul bilanţ prezentat miercuri. Potrivit specialiştilor, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluţuia este lentă, ”chiar staţionară”, în sud-estul ţării ”evoluţia bolii este agresivă”
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, conform ANSVSA.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News