Afacerile cu cereale par a fi cele mai proaste afaceri ce pot fi făcute. Aceasta dacă se compară cifrele de afaceri ale primilor patru mari exportatori din România, companii gigant cu prezențe globale, cu profiturile nete declarate la Ministerul de Finanțe.
Cu o marjă netă din vânzări de nici 1% exportatorii de cereale par a face cele mai proaste afaceri posibile în România, arată declarațiile acestora pe anul 2017 de la Ministerul de Finanțe. Patru mari exportatori de cereale, provenind din Elveția, Statele Unite și Marea Britanie, au înregistrat anul trecut afaceri cifrate la 9,89 miliarde lei pentru care au declarat profituri nete de 59 milioane lei, respectiv o marjă a profitului de 0,6%. Spre comparație, cel mai mare exportator român de cereale, a avut o profitabilitate dublă.
Comcereal Dolj a avut anul trecut o cifră de afaceri de 737,63 milioane lei și un profit de 10,57 milioane lei, deci o marjă de 1,4% .
Dar care sunt cei patru marti exportatori? Piața este dominată de doi actori importanți, anume Ameropa Grains, firmă elvețiană, și americanii de la AMD. Cifra de afaceri Ameropa Grains a fost de 2,96 miliarde lei, iar profitul net a fost de 28,06 milioane lei. Profitul brut declarat a fost de 34,16 milioane lei, ceea ce sugerează ca s-a plătit un impozit pe profit în jur de șase milioane lei. Indicatorii ADM au fost de 2,9 miliarde lei și profit net de 15,79 milioane lei.
A treia poziție în topul exporturilor de cereale a fost deținută anul trecut de firma americană Cargill care a obținut profituri nete de doar 10,2 milioane lei, mai mici decât Comcereal Dolj la o cifră de afaceri de 2,28 miliarde lei, de trei ori mai mare decât cea a companiei din Dolj.
A patra poziție a fost ocupată tot de o companie anglo-elvețiană. Glencore a făcut afaceri de 1,74 miliarde lei și a înregistrat un profit net de doar 5,55 milioane lei.
Potrivit Zf.ro, comerţul cu cereale, seminţe, furaje şi tutun neprelucrat a crescut cu 4,5% în ultimul an, ajungând la 25,6 mld. lei (5,6 mld. euro) în 2017, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).