Aurul roșu din piețe se vinde în Păulești, în judeţul Prahova, de două ori mai ieftin decât în București. Cireșele îi îmbie pe șoferi să oprească pentru a-și face plinul de vitamine pentru toată familia. Anii trecuți, toți veneau în comuna consacrată de Festivalul Cireșelor, cu tone de fructe și muzică live. Restricțiile impuse de pandemie i-au făcut pe săteni să caute alte modalități de a-și comercializa roadele.
În mod normal, cireșele din această livada ajungeau la Festivalul din Păulești, însă în acest an, pentru că toate evenimentele mari sunt anulate, producția este vândută în fața porților de către săteni, relatează Cezara Scutari, jurnalist Digi24.
Seceta de la începutul anului a afectat şi pomii fructiferi. Din fericire, nu este şi secetă de clienţi.
Maria Enache, producătoare: Să știți că merg. Cu 15 lei kilogramul merg, dar se culeg foarte greu, că sunt micuțe acum, primele cireșe de mai.
Alexandru Matei, producător: Am avut cîțiva clienți, că avem și marfă proaspătă. Au fost cam micuțe anul ăsta pentru că nu a plouat. Sperăm să mai plouă, pentru că urmează pietroasele de mai, alea sunt mai mari puțin.
Sătenii din Păulești se plâng că găsesc cu greu ajutoare pentru cules.
Steliana Ioniță, producătoare: Am alergat după ele, de dimineața până la 12 nu am strâns decât o găleată de cireșe. E muncă, să știți, și la cireșe.
Primarul comunei Păulești spune că anul acesta a anulat Festivalul Cireșelor și din lipsa fondurilor, dar și din cauza pandemiei, pentru că spațiul în care era organizat era prea mic pentru cei 2.500 de vizitatori pe care îi aduna în anii trecuți. A stabilit un set de măsuri pentru localnici, pentru ca aceștia să își poată vinde producția.
Tudor Sandu: „Toate persoanele care furnizează cireșe sunt cele care sunt de-a lungul drumului județean și care sunt și la distanța necesară. Le-am explicat că trebuie să fie la 3 metri de acostamentul drumului, ca să nu fie niciun fel de probleme și de-a lungul drumului județean este spațiu, ca cei care trec pe DJ să poată să parcheze în afara spațiului carosabil, ca să nu avem niciun fel de probleme. S-au scos certificate de producător.”
Până în acest an, au fost organizate zece ediții ale Festivalului Cireșelor.