Botoşani. Fermierii vârstnici spun că nu au văzut aşa ceva din '47

Data publicării:
seceta

Situație dramatică pentru agricultorii din județul Botoșani. Seceta a afectat culturile, în special producţia de porumb. Fermierii mai în vârstă spun că n-au mai văzut aşa ceva de la foametea din 1947. Oamenii şi instituţiile din judeţ se acuză reciproc pentru nefolosirea sistemului de irigaţii.

Alexandru Baciu are 85 de ani și e agricultor de când se ştie. Secetă ca în acest an nu-şi aminteşte însă să mai fi văzut în ultima jumătate de secol.

Alexandru Baciu, agricultor: „Așa n-am prin decât în '46, a fost în '52, în '73, a mai fost, au mai fost ani secetoși dar nu în halul ăsta, așa nu”

Dorin Calistru, agricultor: „Aici după cum se vede trebuia să scoată știulete, nu a fost deloc”

Aceeaşi concluzie tristă şi pentru cei care au cultivat soia.

Dumitru Avădănii, agricultor: „Soia fără nici o păstaie pe ea, doar ceva frunze”

Peste 160.000 de hectare de culturi agricole din județ sunt calamitate iar cea mai mare problemă este pe valea Prutului, unde culturile sunt pârjolite.

Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Botoșani: „Cultura porumbului este cea mai afectată pe o suprafață de peste 50.000 de hectare, este afectată în proporție de la 30 mergând chiar până la 90% grad de dăunare. Urmează floarea soarelui cu proporții între 60 și 80 %, la fel și soia .... mergând până la 80%”

În județul Botoșani sunt 400.000 de hectare de teren agricol și doar 2.000 dintre ele au sisteme de irigații. Și asta în condițiile în care județul este flancat de râurile Siret și Prut.

Dacă autoritățile dau vina pe fermieri că nu se asociază pentru a se racorda la sistemele de irigații, aceștia spun că nici nu au la ce să se mai racordeze.

Autoritățile județene au raportat situația Ministerului Agriculturii, în speranța că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri