Agro Jurnal. Anca Orheian: Am descoperit o lume nouă, total diferită de ce se întâmplă în clădirile bine păzite din București

Data actualizării: Data publicării:
anca orheian crop

Pe Anca Orheian o vedem de duminică, 3 martie, de la ora 9:00, în emisiunea Agro Jurnal. Încearcă să îmbine domeniul politic și noua provocare – aceea de a învăța totul despre ce înseamnă agricultura în România. Alături de producătorul emisiunii, Robert Florea, colega noastră va merge prin țară, încercând că redescopere ce mai înseamnă astăzi pentru noi expresia „produs în România”.

Jurnalistul ”cultivă” actualitatea așa cum fermierul își muncește pământul

Încă de mică, Anca folosea tot ce găsea prin casă pe post de microfon și lua interviuri celor din familie. Nu scăpa nimeni până când nu primea toate răspunsurile. Chiar dacă în facultate nu a studiat jurnalismul, nu a uitat de pasiunea din copilărie. A făcut cursuri de specializare și, în contextul unei cereri ridicate de forță de muncă pentru posturile de știri, a devenit reporter.

De la 7 dimineața, Anca pleacă spre Parlament sau Guvern unde, pe lângă live-uri, ea discută cu cei care iau decizii și încearcă să îi aducă de fiecare dată față în față cu problemele omului obișnuit. Programul încărcat și prelungit, în funcție de breaking news-uri, nu o face să renunțe, ba chiar o energizează, pentru că asta și-a dorit de mică și acum își trăiește visul devenit realitate.

Există vreo asemănare între meseria de jurnalist și ocupațiile din din domeniul agricol? Anca spune că da, s-ar putea face o comparație între munca jurnalistului și cea a fermierului care își îngrijește bucata sa de pământ. El își lucrează pâmântul de dimineață până seara, se bucură de recolte, dar o ia de la zero în fiecare an. Așa cum este și cu știrile. Rezultatele jurnalistului, la fel ca cele ale fermierului, se bazează pe faptul că fiecare își cunoaște tainele meseriei, respectiv ale pământului său.

Agricultura viitorului – ferme controlate prin smartphone, sere inteligente

Emisiunea prezentată de Anca este o noutate pentru Digi24, ca tematică. Scopul ei este de a aduce în prim plan fermierul român și de a arăta publicului exemplele de agricultură din România. Odată cu dorința de a afla cât mai multe despre ce mai înseamnă astăzi agricultura, Anca descoperă un nou domeniu care a reușit să o uimească încă de la început.

Înainte de prima ediție am dormit cam o oră și jumătate. Am plecat spre Ialomița pe la 5 dimineața și am ajuns la 7. Contrar așteptărilor mele, oamenii de acolo munceau deja de câteva ore bune. Am cunoscut oameni pasionați de ceea ce fac. Dincolo de frigul pătrunzător, am descoperit o lume nouă, total diferită de ce se întâmplă în clăridile bine păzite din București și am băut cel mai bun lapte de până acum”, mărturisește Anca Orheian.

Pe de altă parte, pentru Robert Florea, producătorul Agro Jurnal, provocarea unei emisiuni live din mijlocul unei ferme este atunci când încerci să oferi cât mai fidel telespectatorilor senzația de autentic, de real. El consideră că acest lucru este ajutat și de faptul că invitații sunt fermieri care practică meseria cu pasiune și spun lucrurile direct, sincer și fără menajamente.

În prezentarea fiecărui subiect căutăm locuri relevante, oameni implicaţi direct în agricultură şi abordări cât mai variate. Frumuseţea construirii emisiunii este dată şi de faptul că oriunde în România găseşti subiecte care merită arătate la televizor şi oameni care au ceva important de spus şi atunci facem tot posibilul să fim prezenţi în cât mai multe locuri din ţară. Cât despre temele mari, ele se referă la nevoia de asociere a producătorilor agricoli, la tehnologizarea agriculturii şi digitalizarea fermelor, la agricultura modernă în care tinerii, deşi puţini, vin cu o abordare diferită de ce a bunicilor noştri. Vrem să arătăm modele de succes, fără a ignora însă realităţile dure cu care se confruntă agricultura românească. Avem o agricultură bazată pe foarte mult efort fizic, dar concepte precum „smart farming” sau „precision farming” vor deveni o realitate tot mai întâlnită și în țara noastră. Avem sere inteligente, fermieri care apelează la drone sau echipamente conectate la internet care le permit să își monitorizeze fermele pe smartphone”, susține Robert Florea.

Duminică, de la ora 9:00, Anca Orheian și Robert Florea invită publicul să afle, de la firul ierbii, la Agro Jurnal, ce se întâmplă într-o seră. În situația în care România importă mai mult decât produce, vom afla unde și cum putem să mai găsim gusturile autentice de legume și, mai ales, unde a dispărut gustul roșiei de altădată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...