Adrian Vasilescu: S-a vehiculat ideea că populația e supraîndatorată. Această idee e falsă. Am fost mai catolici decât Papa

Data publicării:
adrian vasilescu digi24

„Criza a intrat într-un mom de tranziţie şi încrederea a început să renască. Sigur, acest proces e greoi, ne așteptăm să dureze câțiva ani. Cert e că a reînceput foarte lent creditarea”, a spus Adrian Vasilescu.

„Până nu demult, băncile spuneau: creditarea nu merge pentru că nu avem cerere. La rândul lor, mulți consumatori spuneau: sunt prea scumpe creditele. Nici unii, nici ceilalţi nu aveau încredere”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

„Asta și datorită faptului că în societatea noastră s-a vânturat foarte mult ideeacă populația ar fi supraindatorata. Această idee este falsă”, spune Adrian Vasilescu. Practic, la această oră, stocul de credite la nivelul întregii societăți - asta înseamnă creditarea statului, a firmelor și creditarea populației - însumează 286 mld de lei. Această sumă, dacă o transformăm în euro, o să vedem că e vorba între 60.000 și 70.000 de euro. La nivelul unei țări de 20 de milioane de locuitori, în nici într-un caz nu reprezintă o sumă care să fie supraîndatorare”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Cred că avem una dintre cele mai mici rate de creditare din Uniunea Europeană. Normal, trebuie să se reînceapă creditarea”, a adăugat el. „Păcatul e altul. Din creditele care s-au dat la populație, doar 20% au mers spre case. Restul de 80% s-au dus spre consum”, a subliniat consilierul guvernatorului.

UE a dat o nouă metodologie de calcul 

Adrian Vasilescu a mai atras atenția asupra unui aspect: „Se vorbește în momentul de față de o rată foarte mare a creditelor neperformante. Nu e corectă expresia de credite neperformante, neperformante sunt întreprinderile care le-au luat și nu le mai pot plăti sau populația care nu mai are performanța financiară sau profesională și nu le mai poate plăti”, a arătat Adrian Vasilescu.

„Noi am fost foarte excesivi în a calcula această rată de neperformanță, care a dus la o rată de 21 la sută. De aici concluzia că nu se întorc multe credite”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat că UE a dat de curând o metodologie nouă de calcul, care a arătat țărilor membre cum trebuie calculată rata de neperformanță, iar această recalcularea a dus, la noi, la o rată de depreciere a creditelor de numai 12%.

„Am fost mai catolici decât Papa. Credite provizionate până la 80-90% erau trecute ca neperformante”, a punctat consilierul guvernatorului. El a explicat că un credit neperformant este considerat cel care a intrat în a 90-a zi de neplată a ratei.

Urmăriți-i explicațiile complete în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...