Suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate, prevede proiectul de lege referitor la căile de atac în materie de achiziţii publice, informează situl avocatnet.ro. Proiectul a fost votat marți de către deputați și mai așteaptă promulgarea din partea președintelui României.
Concret, solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea contractului, după cum urmează:
2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;
2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;
2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;
2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.
Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.
Măsura depunerii unei garanții va îngreuna depunerea unei contestații. Decizia este discutabilă luând în calcul faptul că multe documentații de atribuire semnate de autoritățile contractante din România sunt de proastă calitate. Nivelul garanției, respectiv 2%, este deasemenea ridicat.
Potrivit economica.net, CNADNR, respectiv compania responsabilă de rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi a României, înregistrează tot mai multe contestații la licitațiile sale. În o treime din cazuri, contestatorii obțin câștig de cauză. Anul acesta au fost depuse 20 de contestații, față de 13 câte au fost depuse în primele 4 luni din 2015.
În total, anul trecut au fost depuse 97 de con testații împotriva rezultatelor licitațiilor organizate de CNADNR.
CNSC a emis anul trecut 85 de decizii în cazul celor care au contestat licitațiile CNADNR, iar în 28 de cazuri contestațiile au fost admise. Cu alte cuvinte, CNSC le-a dat dreptate contestatarilor în o treime din cazuri.